Minoritarii preseaza pentru un pret mare la Rompetrol: Oricum ai lua-o, iese peste 0,1 lei/actiune

Autor: Adrian Cojocar 07.10.2009

Reprezentantii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) sunt de parere ca atat valoarea tranzactiei prin care firma KazMunaiGaz a preluat compania-mama a Rompetrol Rafinare, Rompetrol Group, cat si raportul de conversie in actiuni a obligatiunilor detinute de stat la Rompetrol Rafinare indica faptul ca pretul din oferta de preluare pe care kazahii trebuie sa-l ofere actionarilor minoritari ar trebui sa fie mai mare de 0,1 lei/actiune.

"Oricum ai lua-o, rezulta un pret minim in cadrul ofertei Rompetrol Rafinare de peste 0,1 lei/actiune", spune Dumitru Beze, presedintele AIPC.

Asociatia are circa 200 de membri, printre care se numara si fonduri de investitii straine, iar valoarea portofoliilor acestora depaseste 50 mil. euro, potrivit lui Beze.

Ieri, actiunile Rompetrol Rafinare se tranzactionau la un pret de circa 0,06 lei/titlu, nivel la care capitalizarea companiei este de 433,7 mil. dolari.

Ce argumente au investitorii

Dupa preluarea integrala a Rompetrol Group de catre KazMunaiGaz, kazahii detin 75% din Rompetrol Rafinare, pachet care valoreaza pe Bursa 325 mil. dolari la preturile actuale. KazMunaiGaz a platit in 2007 circa 2,1 mld. dolari pe 75% din actiunile grupului Rompetrol.

Comparand cele doua valori, rezulta ca Rompetrol Rafinare ar reprezenta doar 15,47% din valoarea Rompetrol Group. Aceasta in conditiile in care firma romaneasca este cea mai importanta din cadrul Rompetrol, contribuind cu circa 50% la afacerile grupului in 2007, an in care a avut loc transferul pachetului majoritar al Rompetrol Group. Dinu Patriciu le-a vandut kazahilor si restul de 25% din actiunile grupului la mijlocul acestui an intr-o tranzactie a carei valoare nu a fost facuta publica.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut pe 9 septembrie ca documentatia ofertelor de preluare ale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services sa contina date privind pretul pe care grupul KazMunaiGaz l-a platit in cadrul celor doua tranzactii prin care a preluat compania-mama a Rompetrol Rafinare.

Termenul de o luna pe care kazahii il au ca sa depuna ofertele expira vineri, 9 octombrie.

Reprezentantii KazMunaiGaz au declarat recent ca vor rascumpara anul viitor obligatiunile emise de stat in valoare de 600 mil. dolari care vor ajunge la scadenta in 2010.

Reprezentantii AIPC spun ca plata obligatiunilor convertibile in actiuni reprezinta in fapt o investitie in companie la un pret de conversie de cel putin 0,1 lei/actiune, conform intelegerii dintre Rompetrol Rafinare si statul roman, pret care depaseste cu 66% pe cel actual din piata al acestor titluri, de circa 0,06 lei/actiune.

Dumitru Beze spune ca daca statul converteste obligatiunile si devine actionar majoritar, atunci o face la un pret de minim 0,1 lei/actiune, iar daca kazahii decid sa plateasca datoria, asa cum s-au angajat, acest lucru ar insemna ca acestia evalueaza actiunile Rompetrol Rafinare la mai mult de 0,1 lei/actiune.

CNVM a cerut ca rapoartele de evaluare pentru ofertele publice ale Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services sa se faca de catre evaluatori independenti in conformitate cu standardele internationale de evaluare, din care va rezulta ce pret vor primi actionarii minoritari ai acestor companii.

Olandezii de la MEI evalueaza actiunile PTR la 1 leu

Fondul olandez de investitii MEI, cel mai mare actionar al companiei Rompetrol Well Services (PTR), cealalta companie la care kazahii trebuie sa deruleze oferta de preluare, sustine ca o eventuala oferta de preluare la un pret mai mic de 1 leu/actiune ar fi nerezonabila. Ieri, actiunile PTR au sarit pe Bursa cu 15%, inchizand la 0,433 lei/actiune.