Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul Mittal oferă 2,2 mil. euro ca să scoată cea mai profitabilă companie de pe Bursă

 Miliardarul Mittal oferă 2,2 mil. euro ca să scoată cea mai profitabilă companie de pe Bursă
12.08.2010, 23:59 36

După o ofertă de preluare nereuşită derulată în perioadaaprilie-mai a miliardarului Lakshmi Mittal pentru operatorulportuar Rom­portmet Galaţi (ROMT), acum grupul pe care-lcontrolează a iniţiat procedura de retragere a acţionarilor la unpreţ uşor mai ridicat, respectiv de 9,6 lei/acţiune, faţă de unpreţ de 9,5 lei oferit în urmă cu câteva luni.
La oferta de preluare din luna mai, Lakshmi Mittal a reuşit săstrângă doar 21.700 de titluri ale companiei de la minoritari,reprezentând circa 2,1% din pachetul vizat a fi achiziţionat.
În prezent, miliardarul deţine prin intermediul ArcelorMittalHolding şi Sidex Trading circa 96,1% din acţiunile Rom­portment şioferă în schimbul pachetelor minoritarilor aproape 9,4 mil. lei(2,2 mil. euro).
De această dată însă, minoritarii nu mai pot refuza oferta, în cazcontrar ei urmând să rămână blocaţi în cadrul acţionariatului uneicompanii închise, Romportmet urmând să fie delistată dupăînchiderea procedurii de retragere a acestora din societate.
Unii acţionari minoritari sunt nemulţumiţi de preţul oferit demiliardarul Mittal pentru delistarea companiei, considerând căfirma este mult prea profitabilă ca să fie evaluată la valoareaactivelor sale, care în cea mai mare parte sunt lichide.
Practic, la preţul de 9,6 lei/ac­ţiune oferit de liderul mondial deoţel, ArcelorMittal, Rom­portmet este evaluată la 57 mil. euro, încondiţiile în care la finele anului trecut numai cash-ul deţinut decompanie în conturi la bănci se ridica la 40 mil. euro.
"Nu se ţine cont şi de veniturile viitoare ale companiei. Dacămâine Mittal decide să închidă Sidex-ul, Romportmet tot ar câştigavenituri bune din dobânzi", spune unul dintre acţionarii minoritariai companiei.
Romportmet a încasat anul trecut nu mai puţin de 18,5 mil. lei (4,4mil. euro) din do­bânzi, în condiţiile ratelor celor mai ridicatepracticate de bănci în ultimii ani, însă în primele trei luni din2010 dobânzile primite de companie la depozite au scăzut lajumătate, ajungând la 2,86 mil. lei (0,7 mil. euro).
La evaluarea Romportmet, miliardarul Mittal a apelat la evaluatorulDarian, care a folosit mai multe metode pen­tru a determina preţulde retra­gere al acţionarilor.
Cel mai mare preţ, de 9,67 lei/ac­ţiune, rezultă din eva­luareaactivelor nete corectate ale societăţii, în timp ce în urmaevaluării pe bază de cash-flow-uri (DCF), preţul este cel dinofertă, de 9,6 lei/acţiune. Toto­dată, evaluatorul a com­paratin­di­catoriii companiei cu ai altor companii similare, analiză dincare a rezultat un preţ de 9,1 lei/acţiune. Preţul mediu plătit peBursă în ultimele 12 luni de investitori pentru acţiunileRomportmet Galaţi este de 9 lei/acţiune.
În cazul retragerii acţionarilor dintr-o societate, evaluatorultrebuie să ţină cont de cel puţin două din cele trei metode deevaluare. Problema evaluării companiilor este foarte sensibilă,investitorii de pe Bursă acuzând de mai multe ori evaluatorii căfac jocul acţionarilor minoritari, stabilind proceduri de delistarecare avantajează acţionarul majoritar.
Totodată, în condiţiile în care preţurile acţiunilor au scăzut decâteva ori în ultimii ani, acţionarii minoritar nu au altăalternativă decât să accepte preţul oferit la delistareacompaniei.
Firma Darian a realizat evaluarea şi în cazul delistării firmeiCometex Bucureşti (COXE), divizia imobiliară a retailerului deelectrocasnice Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, înurma procedurii minoritarii fiindu-le oferit la retragere dinacţionariat un preţ la jumătate faţă de valoarea contabilă a uneiacţiuni de la finele anului 2009.
Analiştii sunt de părere că în acest caz minoritarii nu prea potjustifica un preţ mai mare faţă de cel oferit de Mittal.
"Au marje de profit mari, stau pe un munte de cash, dar după cumarată cifrele din 2009, cu o scădere foarte agresivă arezul­tatului operaţional, minoritarii pot justifica cu greu unpreţ mai mare. Dacă rezultatele companiei s-ar întoarce la nivelulanului 2008, aceştia ar putea avea regrete", a comentat un analistdin piaţă.
Operatorul portuar deserveşte cel mai mare combinat siderurgic dinţară, ArcelorMittal Galaţi, care-i generează circa 96% din afaceri.Afacerile Romportmet au urcat în primele trei luni cu 45%, laaproape 10 mil. lei (2,4 mil. euro), însă profitul net al companieia continuat să se reducă în primul trimestru cu 15%, până la 5,2mil. lei (1,2 mil. euro), din cauza scăderii semnificative adobânzilor la depozite practicate de bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO