Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul Mittal a pierdut peste 20 miliarde dolari la bursă

Peste 20 mld. dolari s-au evaporat din valoarea de pe bursă a ArcelorMittal

Foto: AFP

Autor: Adrian Cojocar

22.08.2011, 18:06 497

Valoarea de piaţă a ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, care deţine în România patru combinate, a scăzut numai în ultima lună de zile cu 40% şi din capitalizarea grupului siderurgic deţinut de miliardarul Lakshmi Mittal s-au evaporat 20 mld. dolari.

În prezent, ArcelorMittal mai valorează pe bursă 31 mld. dolari, faţă de 51 mld. dolari în urmă cu o lună de zile.

Titlurile ArcelorMittal au fost printre cele mai afectate de corecţiile puternice care au cuprins bursele din toată lumea în ultima lună de zile, pe fondul temerilor investitorilor privind reintrarea economiilor în recesiune. Sectorul metalurgic este unul ciclic iar în condiţiile unei noi recesiuni companiile siderurgice ar fi printre cele mai afectate.

Principalul combinat din România, ArcelorMittal Galaţi, a înregistrat în anul de recesiune 2009 o pierdere record pentru o companie privată, respectiv de 334 mil. euro după ce cifra de afaceri s-a redus cu circa un miliard, la 845 mil. euro.

ArcelorMittal Galaţi este unul dintre cei mai mari exportatori din România.

Grupul ArcelorMittal deţine în România două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, şi două unităţi producătoare de ţevi şi conducte din oţel, la Iaşi şi Roman. Grupul mai controlează pe plan local operatorul portuar Romportmet Galaţi şi ArcelorMittal Construction.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO