Burse - Fonduri mutuale

Miliardarul John Paulson, căsătorit cu o româncă, a pierdut într-o lună mai bine de un sfert din averea administrată, pariind pe aur

Miliardarul John Paulson, căsătorit cu o româncă, a...

Autor: Adrian Cojocar

07.05.2013, 17:24 1894

John Paulson, unul dintre cei mai bogaţi administratori de fond din lume, care este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia, devenită ulterior Jenny Paulson, a înregistrat în luna aprilie o pierdere de 27% la nivelul fondului său cu investiţii în aur potrivit Bloomberg, după ce preţul metalului preţios a suferit una dintre cele mai mari scăderi din ultimii 30 de ani. Aurul s-a ieftinit luna trecută cu 7,8%.

După ce aurul s-a prăbuşit cu mai mult de 10% pe parcursul a două zile din luna aprilie, miliardarul a continuat să creadă în metalul preţios spunând că nu va vinde în încercarea de a-i liniştii pe investitorii în fond.

De la începutul anului, valoarea fondului cu expunere pe aur administrat de Paulson, care era finanţat aproape în întregime din bani personali, aproape s-a înjumătăţit, consemând un declin de 47%. În martie, înainte de corecţiile suferite de metalul preţios, activele fondului se ridicau la 700 mil. de dolari.

Paulson a pierdut mai mult de 300 milioane de dolari din averea personală după ce din activele fondurilor pe care le gestionează s-au evaporat peste noapte circa 450 mil. dolari ca urmare a scăderii abrupte a cotaţiei aurului. Potrivit Bloomberg, fondurile administrate de Paulson aveau investiţii de circa 8 miliarde de dolari în instrumente financiare cu expunere pe aur, reprezentând 85% din activele totale ale fondurilor.

După ce în 2007 Paulson a câştigat 15 miliarde de dolari pariind pe spargerea bulei imobiliare din SUA, fondurile administrate de Paulson au primit lovitură după lovitură. Astfel, în 2011 investitorii în fondul Advantage Plus au pierdut 52% din avere, iar în 2012 Advantage Fund a adus o pierdere de 35%. Anul acesta, în doar trei luni fondul lui Paulson a mai înregistrat o scădere a activelor de 28%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO