Burse - Fonduri mutuale

Mihai Piscan, EFG: 5 milioane de euro in sase ore este foarte putin

11.07.2008, 17:37 17

Bursa a pierdut ieri din avansul inregistrat miercuri, demonstrand inca odata ca piata romaneasca este foarte sensibila la stirile negative si la evolutia burselor din afara.
"Suntem in continuare pe un trend descendent. Ieri am avut parte de o sedinta foarte plictisitoare, s-au facut practic circa
5 milioane de euro in sase ore, ceea ce este foarte putin. Deocamdata suntem influentati de evolutia pietelor externe si nu putem decat sa asteptam rezultatele financiare pentru primul semestru", a spus Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut ieri 1,56%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut la randul sau cu 1,07%. Societatile de investitii financiare nu au fost nici ele ferite de scaderi, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand ieri 2,45%. Cel mai reprezentativ indice al pietei, BET-XT, care analizeaza evolutia celor mai lichide 25 de companii, inclusiv SIF-urile, a inchis sedinta trecuta cu 1,87% sub nivelul de miercuri, dupa ce in jurul orei 13:00 a atins o pierdere maxima de 1,96%.
In Europa, principalii indici au inregistrat pierderi mai usoare decat cele de pe piata romaneasca. Astfel, indicele francez CAC 40 pierdea inainte de inchiderea sedintei de ieri 1,4%, indicele german DAX 0,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea la randul sau cu 1,2%. In Statele Unite, dupa publicarea stirii conform careia fondurile de hedging au inregistrat in ultimele luni cele mai mari pierderi de cand au inceput sa fie monitorizate, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) a suferit o pierdere puternica, de 2,1%.
Nici pe plan local informatiile nu sunt mai bune, rata anuala a inflatiei ajungand in iunie la 8,61%, peste nivelul din mai, de 8,46%. Cu toate acestea, ritmul de crestere din luna trecuta, de 0,28%, a fost cu mult sub cel din luna mai, de 0,49%.
Brokerii considera totusi ca o scadere puternica a pretului petrolului ar putea fi benefica Bursei de Valori. Economistul-sef al grupului britanic Balkan Petroleum, Christof Ruehl, a declarat ieri ca pretul petrolului ar putea inregistra o prabusire puternica daca factorii financiari sunt inlaturati din piata. Conform acestuia, daca investitorii financiari ies din piata petrolului, am putea avea de-a face cu o prabusire puternica a preturilor.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 4,4 milioane de euro (15,5 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a realizat un rulaj de 2,8 milioane de euro (9,8 milioane de lei).
"Pe RASDAQ sunt companii care au realizat in ultima perioada deal-uri negociate probabil de mai mult timp. Ne intrebam ce s-a intamplat doar pentru ca acestea au venit pe o lichiditate scazuta a pietei si ne-au atras practic atentia", spune Pican.
Cele mai mari tranzactii de pe piata electronica au fost realizate cu titlurile Comvex Constanta (CMVX), in valoare de circa 2,1 milioane de euro (7,3 milioane de lei), precum si de o tranzactie speciala cu titlurile Vulturul Comarnic (VULT), de 0,3 milioane de euro (1 milion de lei). Tranzactiile cu titlurile Comvex Constanta au reprezentat circa 3% din capitalul companiei, in vreme ce din Vulturul Comarnic s-a transferat un pachet de aproape 1,8%.
La Bursa, cel mai mare rulaj a fost realizat din nou cu titlurile SIF Transilvania (SIF3), in valoare de 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei), urmat de cele cu titlurile BRD SocGen (BRD) si Azomures (AZO), cu tranzactii de circa 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei) fiecare.
Celalalt combinat chimic din piata, Amonil (AMO), a inregistrat ieri singura crestere importanta din piata, de 9,7%.
O apreciere spectaculoasa a fost atinsa si de titlurile Prodplast (PPL), de 15%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei fiind insa foarte mica, de 11.000 de euro (39.000 de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO