Burse - Fonduri mutuale

Mihai Căruntu, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: Fondurile de pensii au circa 6 miliarde euro investiţi în acţiuni şi deţin 30-35% din free float-ul Bursei de Valori. Este o pondere foarte mare

ZF conferinţa Piaţa de capital 2023

Mihai Căruntu, AAFBR: Nu există nicio piaţă în Europa în care numărul investitorilor care sunt la bursă, acei 160.000, să fie multiplu al investitorilor care sunt pe fonduri mutuale în acţiuni. Este o slăbiciune majoră.

Mihai Căruntu, AAFBR: Nu există nicio piaţă în Europa în care numărul investitorilor care sunt la bursă, acei 160.000, să fie multiplu al investitorilor care sunt pe fonduri mutuale în acţiuni. Este o slăbiciune majoră.

Autor: Roxana Rosu

26.09.2023, 00:05 2001

Fondurile de pensii private (Pilon II plus Pilon III) au circa 6 miliarde euro investiţi în acţiuni şi deţin 30-35% din free float-ul Bursei de Valori, o pondere foarte mare, este de părere Mihai Căruntu, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari. De asemenea, acest segment de investitori deţine aproximativ 20% din capitalul social al ultimelor companii listate.

„Din arhitectura pieţei de capital, fondurile de pensii Pilon 2 au ajuns cam la 7% din PIB, dar fondurile mutuale sunt la 1%, din care activele fondurilor pe acţiuni sunt circa 15-17%. Numărul investitorilor români pe fondurile de acţiuni este de circa 70.000. Nu există nicio piaţă în Europa în care numărul investitorilor care sunt la bursă, acei 160.000, să fie multiplu al investitorilor care sunt pe fonduri mutuale. Este o slăbiciune majoră”, consideră Mihai Căruntu.

Afirmaţiile au fost făcute la conferinţa ZF Piaţa de capital: Cum putem capitaliza mai bine succesul IPO Hidroelectrica. Evenimentul a avut loc pe 22 septembrie la Sheraton în Bucureşti.

Pentru a avea lichiditatea necesară, pentru a fi atractivă, bursa ar avea nevoie de cel puţin patru companii cu capitalizare de 100-150 de milioane de euro care să se listeze într-un an şi să acopere cererea de investiţii a capitalului autohton, în afara celui străin. Mihai Căruntu aminteşte că în 2016 a avut loc listarea Medlife, în 2017 la bursă au venit DIGI şi Sphera, în 2018 Purcari, în 2021 ONE, Aquila şi TTS. Dar în 2019, 2020 şi 2022 nu a avut loc listarea niciunei companii private mari la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO