Burse - Fonduri mutuale

Mesaj din Cehia din partea unor grei din sectorul investiţiilor bursiere: Hidroelectrica poate face un lider regional din Bursa de Valori Bucureşti! Listarea companiei este o veste excelentă

Mesaj din Cehia din partea unor grei din sectorul...

Autor: Liviu Popescu

04.07.2023, 15:42 10626

“IPO-ul Hidroelectrica este o veste excelentă”, spune Jana Brodani, director executiv al Asociaţiei Pieţiei de Capital din Cehia. Asociaţia numără aproximativ 80 de membri, majoritatea instituţii financiare, administratori de fonduri mutuale, dar şi consilieri fiscali, consilieri juridici sau firme IT care oferă servicii pe piaţa de capital.

“Listarea va pune bursa românească pe drumul spre poziţia de lider regional. Cererea investitorilor arată de asemenea atractivitatea acestei IPO. Dacă acest lucru va fi folosit ca un stimulent pentru reconstrucţia pieţei de capital româneşti către pieţe mai dezvoltate, ar fi în beneficiul tuturor investitorilor, al instituţiilor financiare şi al economiei româneşti”, spune Jana Brodani pentru ZF.

Cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final astăzi, 4 iulie, la ora 12:00 odată cu închiderea ofertei de listare la Bursa de Valori a producătorului de energie Hidroelectrica prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni pentru aproximativ 8,8 miliarde de lei.

Cu subscriere de 476% pe tranşa investitorilor de retail şi cu o tranşă acoperită integral de investitorii instituţionali încă din primele zile, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti poate fi catalogată ca fiind un succes.

Potrivit datelor agregate de ZF, marţi la ora 12:00 în sistemele brokerilor numărul de acţiuni subscrise de micii investitori era de 55,75 milioane de unităţi. Brokerii mai procesează ordine pentru câteva ore, în special cele venite prin bănci. Numărul de ordine este de circa 52.000, arată datele agregate de ZF. Un investitor a putut plasa unul sau mai multe ordine.

Toată atenţia investitorilor este acum îndreptată spre tranşa investitorilor instituţionali, care au alocate 66,3 milioane de acţiuni. Preţul şi indicele de alocare urmează să fie anunţate pe site-ul BVB în perioada următoare.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO