Burse - Fonduri mutuale

MEI: piata va continua sa fie un magnet pentru investitori

30.08.2007, 18:06 14

Olandezii de la Middle Europe Investments (MEI), care administreaza fondul de investitii Roemenie en Bulgarije Fonds (MEI-RBF), cu plasamente de circa 100 de milioane de euro pe piata bursiera de la Bucuresti, apreciaza ca Romania si Bulgaria, singurele piete pe care activeaza, au perspective foarte bune de crestere si sunt asteptate in continuare sa atraga investitori, pe langa cei care activeaza deja in cele doua economii.
Printre sectoarele pe care cei de la RBF le vad atractive si cu potential important de dezvoltare in urmatorii ani se numara constructiile, serviciile financiare, farmaceuticele si metalurgia.
Fondul de investitii olandez MEI, administrat de MEI-Fondsenbeheer, detinea la mijlocul anului participatii ce variau intre 50.000 de euro si 7 milioane de euro la 43 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti. Managerii fondului olandez specializati pe Romania si Bulgaria spun ca prefera companiile care au potential mare de dezvoltare si care actioneaza in sectoare in plina expansiune. Multe dintre investitiile fondului merg pe segmentul de piata RASDAQ, acolo unde brokerii spun ca inca mai sunt multe companii care au multipli foarte buni de tranzactionare, rezultate solide, dar care inca nu au ajuns in atentia investitorilor.
Olandezii sustin ca desi multe titluri au crescut puternic in prima perioada a anului, acestea raman subevaluate fata de societatile din aceleasi sectoare din pietele mature, cel putin prin prisma multiplilor de tranzactionare. Ei dau exemplul indicatorului PER (pretul unei actiuni raportat la profitul pe actiune) care ramane scazut in cazul multor companii. Condmag, in schimb, una dintre detinerile fondului, are un PER de 88, anualizand profitul pe primele sase luni din 2007.
"Alegem companiile in functie de potential, calitatea managementului si ritmul de crestere al sectorului in care activeaza. Multiplii cateodata dau o imagine eronata asupra emitentilor. Este cazul companiilor inca mici. Daca cifra lor de afaceri creste cu 20%, profitul urca mult mai rapid", a spus pentru ZF Peter Mars, unul dintre managerii fondului.
MEI RBF asteapta cu mare interes listarile promise de statul roman, Fondul Proprietatea si Transgaz, dar si initiativele investitorilor privati care vor sa isi dezvolte afacerile. "Ne plac companiile care au planuri pentru dezvoltare. Acestea pot fi companii de pe RASDAQ sau companii noi care vor sa se listeze", mai spune Mars.
In ceea ce priveste companiile care se afla de ceva timp in portofoliul fondului, managerii sunt optimisti, desi in multe cazuri cotatia a urcat puternic in ultimul an.
"Multe companii au inca potential. Este cazul Iproeb sau Prospectiuni. Suntem increzatori in actualele noastre detineri", sustine Mars.
De altfel, companiile mai sus mentionate se afla in primele zece cele mai importante detineri ale fondului. MEI avea la sfarsitul lunii iulie actiuni la producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb in valoare de 2,7 mil. euro, iar compania de servicii petroliere Prospectiuni era cea mai mare expunere a RBF pe o companie, 8,5 mil. euro.
Banca Comerciala Romana (BCR) apare si ea in portofoliul MEI RBF de la mijlocul anului. Participatia de la BCR este evaluata de fond la 1,4 mil. euro, iar managerii spun ca nu ii intereseaza sa cedeze actiunile, in afara situatiei in care li se va face "o propunere foarte interesanta".
MEI RBF s-a lansat in martie anul trecut, fiind listat pe Bursa de la Amsterdam si isi directioneaza investitiile exclusiv pe pietele de capital din Romania si Bulgaria. Daca la inceputuri fondul nu depasea 30 mil. euro, la sfarsitul lunii iulie RBF a raportat un activ de circa 130 mil. euro, din care 100 mil. euro sunt investite numai in companii din Romania.
In iulie, cand cele doua burse, cea de la Bucuresti si cea de la Sofia, au inregistrat urcari puternice, activul net al RBF a crescut cu 30 mil. euro. Managerii spun ca este vorba de aprecierea cotatiilor, dar si de banii care au intrat in fond. Fondul a adus un randament de 94% in primul an de existenta, raportat la sfarsitul lunilor iunie. Acesta a batut indicii BET si SOFIX, din Bucuresti, respectiv Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO