Burse - Fonduri mutuale

MEI: Companiile care au contracte cu statul vor fi in centrul atentiei anul viitor

04.12.2008, 18:18 14

Peter Mars, director in cadrul companiei olandeze Middle Europe Investments (MEI), unul dintre cei mai importanti investitori straini pe piata locala, este de parere ca societatile care deruleaza contracte cu statul vor fi in centrul atentiei pe Bursa anul viitor.

"Companiile care au incheiate contracte cu statul sau lucrari sponsorizate de statul roman, asemeni Condmag, Prebet, in principal jucatorii din infrastructura vor fi in centrul atentiei anul viitor. De asemenea, companiile din sectorul petrolier vor performa in 2009, in conditiile in care investitiile vor ramane la un nivel suficient de ridicat", a declarat pentru ZF Peter Mars.
Fondul MEI Roemenie en Bulgarije (RBF) detine cea mai ridicata expunere pe piata locala din portofoliul de sase fonduri ale administratorului olandez. Potrivit raportului emis de MEI pentru luna octombrie, peste 63% din activele nete de 21,2 milioane de euro ale fondului erau investite pe piata romaneasca.
Principalele plasamente ale fondului olandez pe piata locala sunt in Banca Comerciala Romana, producatorul de filtre Romcarbon, in companiile active in sectorul petrolier Prospectiuni si Rompetrol Well Services, precum si in producatorul de cabluri electrice Iproeb.
"Desi piata a inregistrat scaderi foarte mari, Romania este pe termen lung interesanta. Ne uitam in special la companii care nu au datorii ridicate si sunt orientate spre crestere organica", a continuat Mars. De la inceputul anului si pana in prezent, fondul RBF a inregistrat o depreciere de 80% in euro. In comparatie, fondurile romanesti de actiuni, cu expunere doar pe piata locala, au inregistrat in primele 11 luni ale anului o depreciere de pana la 77,2% in lei, respectiv de pana la 77,8% in euro. Mare parte din fondurile locale de actiuni s-au adapostit de corectiile bursiere in depozitele bancare, detinand expuneri de pana la 50% din active in depozite.
"Nu am adapostit banii in depozite bancare, ci am preferat sa achizitionam de exemplu actiuni SIF care ofera randamente ridicate ale dividendelor", a explicat directorul MEI.
Din cauza scaderilor dramatice si a volatilitatii din piata care au alimentat din plin panica investitorilor, fondurile de investitii administrate de MEI au decis sa suspende incepand din 8 octombrie rascumpararile de titluri. Astfel, investitorii din fondurile MEI nu pot iesi din fonduri, ci doar sa cumpere unitati. "Conditiile de piata sunt in continuare "nesigure" pentru a redeschide operatiunile de vanzare/retragere din fond", scriu administratorii MEI intr-un raport publicat pe site-ul companiei.
Directorul MEI vede un final de an pe Bursa de la Bucuresti cu "evolutii plate si lichiditate redusa".
"Recuperarea pierderilor inregistrate de Bursa romaneasca va depinde de masurile pe care le va lua Guvernul (politici fiscale sau ridicarea pragului de detinere la SIF-uri), dar in principal de increderea pe care o au investitorii in piata. Sunt de parere ca in a doua jumatate a anului viiitor va fi mai bine. Stim de asemenea ca atunci cand are loc o revenire a pietei, lichiditatea si oferta de tilturi vor fi subtiri, astfel ca e mai bine sa cumperi acum si sa astepti timp de doi ani", a conchis Mars.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO