Burse - Fonduri mutuale

MEI, actiuni de 6 mil. euro la Imotrust si Contor Arad

10.10.2007, 19:15 18

Doua fonduri de investitii administrate de olandezii de la Middle Europe Investments (MEI) au cumparat ieri un pachet de 5% din dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad (ARCV) de la actionarul majoritar, Grup Codlea, prin tranzactii de 18,7 mil. lei (5,5 mil. euro) derulate pe bursa RASDAQ.
Fondurile MEI au achizitionat in octombrie si un pachet de 6,25% din Contor Group Arad, companie care urmeaza sa fie listata la Bursa pana la sfarsitul anului, pentru care au platit circa 800.000-900.000 de euro, potrivit unor surse din piata. Fondul de investitii MEI Roemenie en Bulgarije, intrat pe piata romaneasca de capital in urma cu un an, a ajuns unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa, detinand un portofoliu de peste 100 mil. euro. Fondul a cumparat in acest an pachete semnificative de actiuni la mai multe companii listate pe bursa RASDAQ, cum ar fi Cemacon Zalau (CEON - 10,12%), Mecanica Rotes Targoviste (METY - 6,54%), Prospectiuni Bucuresti (PRSN - 5,01%) si Rompetrol Well Services (PTR - 5,95%).
"Avem in vedere si alte achizitii, dar vom alege cu atentie si nu vom cumpara participatii in companii despre care nu credem ca pot depasi performanta pietei. Cautam companii care sunt in faza de crestere si au nevoie de un partener solid care sa le finanteze cresterea", a declarat pentru ZF Peter Mars, managerul fondului. Imotrust Arad a fost una dintre companiile surpriza de pe RASDAQ in acest an, inregistrand una dintre cele mai mari cresteri. Compania a atras in actionariat mai multi investitori straini, printre care si Morgan Stanley, care mai detine circa 3,5% din actiuni, potrivit unor surse din piata. Compania urmeaza sa-si transfere actiunile de pe RASDAQ pe Bursa de Valori.
Contor Grup Arad, cealalta companie la care MEI a cumparat actiuni, va derula pana la finalul anului o oferta publica initiala pentru listarea la Bursa. MEI a vrut sa intre in actionariat inainte de aceasta, pentru ca sa se asigure ca are cel putin 5%, au spus surse din piata. Contor Group intentioneaza sa vanda pe Bursa circa 20% din actiuni, oferta urmand sa fie intermediata de societatea de brokeraj IFB Finwest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO