Burse - Fonduri mutuale

Legea consolidata: SIF-urile vor putea rascumpara actiunile reziduale

23.12.2003, 00:00 119



Societatile de investitii financiare isi vor putea rascumpara o parte a actiunilor emise, chiar cu depasirea limitei de 10% din capitalul social, limita impusa de legislatia actuala. Actiunile rascumparate ar urma sa fie distribuite celorlalti actionari, conform proiectului de lege consolidata a pietei de capital publicat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).



Este vorba de pachetele reziduale de actiuni, cele pe care toti cetatenii romani, participanti la Programul de Privatizare in Masa din 1992, le-au primit ca dividende in contul profiturilor obtinute de cele cinci Fonduri ale Proprietatii Private (FPP) in perioada 1992-1996. Fiecare pachet de actiuni gratuite distribuit atunci valoareaza acum pe piata cel mult cateva sute de mii de lei. Unii dintre actionari nu stiu nici macar de existenta lor, iar altora le este greu sa gaseaca un broker care sa accepte sa intermedieze o tranzactie de valoare atat de mica. Valoarea insumata a pachetelor reziduale de actiuni reprezinta insa o cota insemnata din capitalul social al SIF-urilor, iar o eventuala rascumparare ar insemna o concentrare a actionariatului acestor societati si ar putea facilita adoptatea anumitor decizii in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor.



Prevederile din proiectul de lege sunt destul de vagi, urmand sa fie suplimentate de reglementari CNVM. Cert este ca decizia de rascumparare va putea fi luata doar de conducerea SIF, cu aprobarea CNVM. Proiectul nu prevede insa nici o metoda de stabilire a pretului de rascumparare, modalitatea in care vor fi identificate pachetele reziduale, avand in vedere ca unii din cei care le detineau in 1996 le-au vandut deja, sau daca detinatori unor astfel pachete vor fi obligati sa le vanda.



Unii dintre reprezentantii SIF-urilor spun ca prevederile au fost introduse in proiectul de lege la propunerea lor, dar se fersec sa comenteze asupra posibilitatii de a lua o asemena decizie. "Prevederea privind posibilitatea de rascumparare a actiunilor reziduale s-a numarat printre propunerile pe care le-am facut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pe marginea proiectului legii consolidate a pietei de capital," spune Florin Buzatu, viceprespedintele SIF Oltenia. El nu a precizat insa daca SIF Oltenia intentioneaza sa ia o astfel de masura in cazul in care precederile privind posibilitatea de rascumparare vor intra in vigoare in forma actuala. Buzatu spune ca rascumpararea pachetelor reziduale va insemna in primul rand o "curatare" a bazei de date a actionarilor societatii. Fiecare din cele cinci SIF-uri are intre 9 si 10 milioane de actionari.



Alti membrii ai conducerii SIF-urilor spun ca ar putea exista o solutie mai buna decat rascumpararea pentru concentrarea actionariatului acestor societati, care s-ar putea realiza si printr-un proces natural, prin tranzactii la Bursa. O solutie ar fi, de exemplu, ca brokerii de la Bursa sa aiba posibilitea de a grupa ordinele de vanzare ale actionarilor cu pachete reziduale.



O operatiune de rascumparare a actiunilor ar prespune un efort financiar insemnat pentru societatile de investisii financiare si o posibila decapitalizare a acestora. SIF Muntenia este societatea la care actionarii cu pachete reziduale detin cea mare mare pondere: aproape jumatate din capitalul social. Situatia se datoreaza politicii acesteia de a transforma in actiuni dividendele neridicate de actionari de-a lungul anilor.



Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au urcat in ultimle saptamani de tranzactionare din acest an datorita apropierii datelor de referinta pentru acordarea dividendelor, dar si pe fondul unui proiect de lege gresit publicat de site-ul CNVM. Reprezentantii Comisiei au declarat saptamana trecuta ca pragul pe care un investitor il poate detine la un SIF, 0,1% in prezent nu va fi modificat prin lege, ci va putea fi modificat doar printr-o decizie a actionarilor.



La finalul lunii noiembrie SIF Transilvania a fost singura, care a reusit sa depaseasca prevederile bugetului de venituri si chaltuieli pentru acest an. Celelalte patru SIF-uri inregistrau cu o luna inainte de finalul anului profituri nete reprezentand intre 90% si 93% din prevederile bugetului pentru acest an.



Luna trecuta valoarea unitara a activului net al societatilor de investitii financiare a scazut fata de luna anterioara in medie cu 7,3% din cauza aplicarii, de catre unele dintre SIF-uri a Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS). Disconturile fata de valoarea unitara a activului net cu care tranzactioneaza actiunile SIF la Bursa se situeaza la o valoare medie de 63%. Capitalizarea totala a acestora este de 335 milioane de dolari, iar activul net total era de 752 milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO