Burse - Fonduri mutuale

Laviniu Beze, preşedinte Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital: Impozitarea câştigurilor pentru titlurile de stat nu va face altceva decât să mute economiile românilor pe titluri de stat în dolari. Fără banii de la români costul de finanţare al statului în valută va creşte

Laviniu Beze, preşedinte Asociaţia Investitorilor pe...

Autor: Liviu Popescu

05.09.2023, 11:48 4146

Laviniu Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor Pieţei de Capital din România, unul dintre veteranii investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti, critică într-o poziţie extrem de dură anunţul surprinzător al Ministrului Boloş de a impozita cu 10% câştigurile din titluri de stat.

“Politicienii reuşesc să strice printr-o simplă declaraţie efortul de zeci de ani al României de a se educa financiar şi de a dezvolta piaţa titlurilor de stat pentru populaţie aşa cum fac absolut toate ţările civilizate din Europa, America şi Asia”, spune Laviniu Beze.

“Când abia au prins încredere românii că pot împrumuta statul român şi toţi am avea de câştigat, aceaste declaraţii stupide nu vor face decât să mute economiile românilor cu bani pe dobânzi/titluri de stat în dolari, chiar şi în filialele americane din România”, spune Laviniu Beze care adaugă faptul că fără aceşti bani costul de finanţare al statului român în valută va creşte cu 1-2 procente în perioada imediat următoare.

Prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, statul român a atras 20,5 mld. lei în ultimii trei ani de la micii investitori prin vânzarea titlurilor de stat Fidelis. Aceste titluri de stat i-au familiarizat pe investitori cu mecanisemele bursiere, precum cumpărarea şi vânzarea de instrumente, astfel că unii români au devenit investitori şi în acţiuni.

Tocmai faptul că titlurile de stat, pentru care Ministerul Finanţelor a plătit dobânzi de 7-7,5% pe an, sunt neimpozabile le-au făcut atractive pentru investitori în contextul în care băncile au început uşor să egaleze dobânzile plătite de statul român. Pentru depozitul bancar se plăteşte un impozit de 10% pe câştig.

Ministerul Finanţelor, condus de Marcel Boloş, are în calcul impunerea unei dobânzi de 10% pentru titlurile de stat, o premieră a ultimilor ani, în cea mai recentă variantă de măsuri fiscale pregătită de autorităţi pentru a ţine sub control deficitul bugetar.

Prezent luni seară la o emisiune televizată, Ministrul Boloş a discutat despre această măsură despre care spune că “vine ca o completare a surselor de venit”.

“Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum înainte, nu se aplică retroactiv. Mai rămâne de analizat la Ministerul Finanţelor”, potrivit Digi24. Totodată Boloş a discutat şi despre impunerea unei taxe pe profiturile excepţionale ale băncilor fără să detalieze acest aspect. Chiar şi aşa această perspectivă de taxare a fost suficientă pentru a determina scăderi abrupte pe acţiunile bancare de la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO