Burse - Fonduri mutuale

La 25 de lei, actiunile BVB au fost subscrise de sapte ori

21.07.2009, 18:21 16

Oferta de vanzare de actiuni ale BVB, derulata de firma de brokeraj Trend din Bacau, a fost suprasubscrisa de aproape 7 ori, investitorii solicitand 343.000 de actiuni, in timp ce oferta a fost de doar 50.000 de actiuni. Astfel, actiunile au fost alocate proportional cu numarul de actiuni subscrise de fiecare investitor.

O explicatie ar putea fi pretul din oferta, de 25 de lei/actiune, care este cel mai mic de cand titlurile BVB au inceput sa se tranzactioneze in 2007. La acest pret, operatorul pietei de actiuni de la Bucuresti este evaluat la circa 45 mil. euro. Ofertele de vanzare care mai sunt in piata sunt la un pret de 45 de lei.

Investitorii care au cumparat actiuni la acest pret mizeaza pe o revenire a pietei si pe o crestere a valorii tranzactiilor care ar determina comisioane mai mari incasate de BVB si, implicit, un profit mai mare al companiei. Anul trecut, Bursa a facut un profit de 10,6 mil. lei (2,88 mil. euro). Cea mai mare parte a veniturilor BVB provin din comisioanele incasate pentru tranzactiile derulate in piata.

Dintre cei 15 investitori care au cumparat actiuni in oferta Trend, sase au subscris intreaga valoare a ofertei. Printre acestia se numara cantaretul Tudor Chirila, firma de brokeraj WBS Romania, controlata de Cristian Sima, brokerul Daniel Tepes, proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, precum si o firma italiana Codognotto di Codognotto Gianfranco & C.

Firma de brokeraj a lui Dinu Patriciu, Fairwind Securities, a cumparat, de asemenea, circa 2.200 de actiuni in valoare de 55.000 de lei, desi omul de afaceri afirma recent ca Bursa nu poate supravietui in forma actuala.

Bursa de la Bucuresti are in prezent 280 de actionari, dintre care aproape 200 sunt persoane fizice. Cele 70 de societati de brokeraj de pe piata controleaza insa cea mai mare parte a actiunilor. Actionarii Bursei discuta in prezent solutiile pentru listarea actiunilor pe platforma proprie, care ar putea creste schimburile cu titluri BVB si ar da oricarui investitor posibilitatea sa cumpere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO