Burse - Fonduri mutuale

KBC Securities vede un pret de 29,35 lei pentru actiunile BRD

KBC Securities vede un pret de 29,35 lei pentru actiunile BRD

Click pentru imaginea marita

26.03.2008, 16:49 20

Pentru acest an, KBC Securities prognozeaza ca BRD va realiza un profit net consolidat (conform standardelor internationale de contabilitate - IFRS) de 1,28 mld. lei (circa 350 mil. euro, la un curs de 3,65 lei/euro), in crestere cu 25% fata de nivelul de 1,02 mld. lei (305 mil. euro) de anul trecut.
Potrivit analistilor KBC, profitul net consolidat raportat de BRD pentru anul trecut, de 1,02 mld. lei, se situeaza mult peste estimarile societatii de brokeraj care indicau un castig de 870 mil. lei, in timp ce media estimarilor analistilor prevedea un profit net de 883 mil. lei. In aceste conditii, analistii societatii de brokeraj sustin ca estimarea medie de profit pentru acest an, de 1,16 mld. lei (in crestere cu 13% fata de anul trecut), este depasita, in conditiile in care conducerea BRD a anuntat ca mizeaza pe o crestere cu 30% a profitului.
"Ne asteptam ca banca sa beneficieze de extinderea accelerata a retelei de unitati in ultimii ani, pe masura ca agentiile nou deschise incep sa treaca pe profit, determinand o imbunatatire a raportului costuri pe venituri de la 45,9% in 2007 la 42,9% in 2008", se arata in raportul KBC Securities. Potrivit analistilor KBC, BRD a reusit sa depaseasca in ultimii ani atat tintele stabilite de management, cat si asteptarile analistilor, atat la nivelul indicatorilor financiari, cat si din punctul de vedere al extinderii retelei.
Din 2003 pana in 2008, BRD si-a majorat reteaua de unitati de la 181 la 806, iar pentru acest an analistii KBC estimeaza ca banca va mai deschide 40 de agentii.
Profitul din diferente de dobanda s-a ridicat anul trecut la aproape 1,5 mld. lei (450 mil. euro), in crestere cu 25% fata de anul precedent, principalul factor fiind cresterea volumului de credite acordate.
Analistii KBC arata ca previziunile indica o crestere a dobanzilor la creditele in lei, insa conducerea BRD vizeaza sporirea ponderii creditelor ipotecare, cu dobanzi mai mici, in dauna creditelor de consum, care au dobanzi mai mari, dar sunt totodata mai riscante, ceea ce va pune presiune pe castigurile din diferente de dobanzi. Pe de alta parte, marjele de dobanda in scadere ar putea fi compensate partial de cresterea volumului de credite si depozite, potrivit KBC.
Scaderea cotei de piata a BRD la 17,6% in 2007 de la 19,6% in 2006 este pusa de analisti pe seama cresterii mai reduse pe segmentul creditelor de consum. KBC estimeaza insa ca BRD isi va majora cota de piata pe segmentul creditelor ipotecare, unde detine in prezent circa 12,4% din valoarea creditelor acordate.
Analistii KBC Securities sustin ca pretul corect pentru actiunile BRD este de 29,35 lei/actiune, cu 50% peste pretul de inchidere de ieri, si au recomandare de cumparare.
Actiunile BRD au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 19,5 lei, capitalizarea bancii fiind de 3,65 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO