Burse - Fonduri mutuale

KBC Securities: BRD merita un pret mai mare, Banca Transilvania - prea scumpa

KBC Securities: BRD merita un pret mai mare, Banca Transilvania - prea scumpa

Click pentru imaginea marita

08.11.2007, 19:48 36

Analistii companiei belgiene de brokeraj KBC Securities apreciaza ca actiunile BRD ar trebui sa se tranzactioneze la multipli mai mari, in timp ce titlurile Bancii Transilvania sunt in continuare supraevaluate.
KBC Securities indica un pret corect pentru actiunile BRD de 29,81 lei, cu 17% mai mare decat ultimul pret de ieri, de 25,5 lei, si recomanda cumparare. Precedentul pret tinta era de 27 lei/actiune.
In cazul Bancii Transilvania, KBC si-a majorat estimarea de pret de la 0,6 lei la 0,72 lei, dar considera in continuare ca actiunile sunt "prea scumpe". Titlurile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la 0,855 lei/actiune.
Estimarile favorabile privind evolutia pretului actiunilor BRD este justificata de analistii KBC prin extinderea puternica a retelei de unitati, cresterea cotei de piata atat pe partea de credite, cat si pe depozite si ritmul ridicat de crestere a profiturilor.
KBC Securities estimeaza ca profitul net consolidat al BRD va creste cu 24,1% in acest an, la 870 mil. lei (256 mil. euro), pentru 2008 si 2009 prognozand cresteri ale castigurilor de 23,2%, respectiv 20,8%.
Unul dintre atuurile BRD il reprezinta cresterea puternica a retelei de unitati, care a depasit asteptarile.
"Ne asteptam ca BRD sa deschida inca 100 de unitati in acest an, insa si-a atins obiectivul in primul semestru. (...) Probabil ca va mai deschide macar 50 de unitati in semestrul al doilea", sustin analistii KBC.
Acestia apreciaza si strategia de extindere a BRD care presupune costuri destul de reduse.
"Personalul necesar pentru agentiile BRD Express este de 3-4 angajati, iar locatiile sunt de obicei inchiriate, astfel ca perioada de amortizare a investitiei este de doar 6-9 luni, in conditiile unor costuri medii de 0,1-0,15 mil. euro pe unitate. Strategia este flexibila si permite inchiderea unitatilor neperformante si mutarea lor in locatii mai atractive", se arata in raport.
Analistii de la KBC mai sustin ca volumele in crestere ale creditelor acordate si cresterea cotei de piata compenseaza scaderea marjelor de dobanda, veniturile din dobanzi continuand sa creasca. Pe de alta parte, veniturile din servicii bancare capata o pondere tot mai mare in veniturile totale.
Potrivit KBC Securities, BRD si-a consolidat in ultimul an pozitia pe segmentul corporate, principalul segment de activitate al bancii, insa a intrat puternic si pe segmentul de retail prin credite de consum si credite ipotecare acordate pe baza normelor proprii.
In cazul Bancii Transilvania, analistii KBC estimeaza pentru acest an un profit net de 342 mil. lei (100,6 mil. euro), de trei ori mai mare decat anul trecut, luand in calcul finalizarea pana la sfarsitul anului a tranzactiei pentru vanzarea BT Asigurari, in valoare de 90 mil. euro.
In opinia lor, ritmul de crestere a profitului si extinderea puternica a retelei justifica doar in parte pretul ridicat al actiunii, multiplii mari la care se tranzactioneaza aceste actiuni datorandu-se speculatiilor privind o viitoare preluare a bancii.
Potrivit KBC, membrii fondatori ai Bancii Transilvania detin circa 25% din actiuni, in timp ce BERD are o participatie de 15%, iar SIF-urile controleaza inca 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO