Burse - Fonduri mutuale

KBC Securities: Activele Fondului Proprietatea valoreaza 4,4 mld. euro

28.09.2008, 18:35 12

KBC Securities, cea mai mare societate de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, a evaluat Fondul Proprietatea la 16 miliarde de lei (circa 4,4 miliarde de euro), sau 1,13 lei/actiune, cu 88% peste pretul la care titlurile fondului se tranzactioneaza in prezent, de aproximativ 0,6 lei/actiune.

Aceasta este prima evaluare a Fondului Proprietatea realizata de o societate de brokeraj, in conditiile in care listarea fondului este asteptata pentru prima jumatate a anului 2009.
Raportul vine in conditiile in care o serie de investitori straini importanti si-au manifestat interesul pentru aceasta afacere.
Recent, compania de investitii americana Cartesian Group a cumparat 2,85% din capitalul Fondului Proprietatea, devenind cel mai important actionar minoritar.
In ultimele luni, actiunile Fondului Proprietatea s-au tranzactionat pe un fel de piata paralela, singurele tranzactii facute publice fiind doua achizitii ale SIF Muntenia (SIF4) la un pret de 0,6 lei/actiune.
"Estimam ca pretul de piata curent (pentru titlurile Fondului Proprietatea - n. red.) este de circa 60% din valoarea nominala a actiunilor fondului, adica 0,6 lei/actiune. Credem ca acest pret este prea scazut, in conditiile in care discount-ul fata de valoarea corecta a activului net calculata de noi este de circa 61,5%", se arata in raportul KBC Securities.
Analistii KBC au calculat o valoare corecta a activului net (NAV) al Fondului Proprietatea de 22,16 miliarde de lei (6,02 miliarde de euro), comparativ cu o valoare de 14,45 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro), calculata conform normelor stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), aceleasi care se aplica si in cazul SIF-urilor.
La aceasta valoare a NAV, analistii KBC au aplicat un discount de 27,1%, care sa acopere riscuri precum transparenta scazuta, lipsa de lichiditate si probleme de guvernanta corporatista, rezultand o valoare a fondului de 16,16 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro).
Pana acum, Fondul Proprietatea nu a publicat o evaluare oficiala a companiilor din portofoliu, procesul de evaluare fiind inca in derulare.
Firmele de audit Pricewaterhouse Coopers si Darian au fost mandatate sa evalueze principalele participatii ale fondului.
Potrivit analistilor KBC, principalele avantaje ale Fondului Proprietatea sunt expunerea ridicata pe sectorul energiei, care este din ce in ce mai profitabil, potentialul de crestere a valorii companiilor din portofoliu odata cu privatizarea acestora si cresterea vizibilitatii si a valorii de piata odata cu listarea la Bursa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO