Burse - Fonduri mutuale

Kazahii pregatesc retragerea actionarilor minoritari din RRC (Petromidia)

05.05.2010, 23:01 64

Grupul Rompetrol, controlat de compania kazaha KazMunaiGaz, vademara in perioada urmatoare procesul de retragere (squeeze-out) aactionarilor minoritari din Rompetrol Rafinare (RRC), iar in termende cateva luni ar putea delista compania de pe Bursa.

Preluarea a 100% din actiunile RRC si delistarea companiei de peBursa ar intari pozitia Rompetrol in negocierile cu statul privindplata datoriei de 571 mil. euro aferenta obligatiunilor care auajuns la scadenta in septembrie.

Kazahii au ajuns la o participatie de 98,6% din RompetrolRafinare in urma ofertei de preluare obligatorie derulata inperioada martie-aprilie, prin care au preluat de la investitorii depe Bursa 22,6% din capitalul companiei, in schimbul sumei de 358mil. lei (87 mil. euro).

"CNVM a aprobat rezultatele ofertei de preluare obligatorii,lucru care echivaleaza practic cu posibilitatea demarariiprocedurii de retragere a actionarilor minoritari ai RompetrolRafinare ("squeeze-out"). Potrivit prevederilor legale, procedurade retragere a actionarilor minoritari din companie ar trebui sadureze doua luni de la lansare", a declarat pentru ZF Miruna Suciu,partener in cadrul casei de avocatura Musat si Asociatii, care aoferit consultanta juridica grupului Rompetrol in ofertele depreluare derulate la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services(PTR).

Potrivit datelor disponibile, Rompetrol Rafinare mai are inprezent circa 21.000 de actionari, care detin insa o participatiemica, de 1,4% din companie.

"Pretul va fi acelasi ca si in oferta publica de preluare,nefiind necesar un nou raport de evaluare, deoarece procedura estedemarata in termen de trei luni de la finalizarea ofertei", aprecizat Suciu.

In oferta, kazahii au oferit in final un pret de 0,0751lei/actiune, dupa doua majorari succesive, ca urmare a unortranzactii derulate direct in piata in paralel cu oferta. La acestpret, ei ar urma sa mai plateasca circa 22 mil. lei (5 mil. euro)pentru participatiile minoritarilor. Procedura va fi intermediatade BRD-SocGen, care s-a ocupat si de ofertele de preluare de la RRCsi PTR.

Oferta de preluare a Rompetrol Rafinare a fost cea mai mareoperatiune de acest fel derulata pana in prezent pe Bursa de laBucuresti, dar si una dintre cele mai complexe, fiind lansata dupaun dialog de peste sase luni intre Rompetrol si CNVM. Oferta a fostceruta de investitorii de pe Bursa inca din 2007, dupa preluareagrupului Rompetrol de catre KazMunaiGaz de la Dinu Patriciu, insaconsultantii spun ca aceasta a devenit obligatorie abia dupainstructiunea emisa de CNVM in iunie 2009, privind detinerileindirecte. Ulterior, CNVM s-a implicat inclusiv in stabilireapretului din oferta, stabilind un pret minim si cerand noi rapoartede evaluare, situatie fara precedent pe piata de capital.

"Cadrul legal existent, care da CNVM competente atat de aelabora reglementari, cat si de a le aplica, favorizeaza o abordareuneori discretionara a CNVM, prin care schimba regulile jocului peparcurs, in dauna unui cadru de reglementare stabil, echitabil sitransparent al pietei de capital. Din acest motiv, grupul Rompetrola avut de suferit prin intarzierea procesului de oferta publicapentru RRC. Aceasta situatie nu incurajeaza atragereainvestitorilor pe termen lung in piata, ci doar favorizeazastrategii speculative in dauna dezvoltarii pietei de capital",spune Miruna Suciu.

Rompetrol Rafinare poate plati doar o parte din datoriacatre stat

Dupa delistarea Rompetrol Rafinare, kazahii au de rezolvatproblema datoriilor de 571 mil. euro, reprezentand obligatiunileemise in 2003 in contul datoriilor istorice ale rafinarieiPetromidia, pe care compania trebuie sa le rascumpere inseptembrie. Odata cu preluarea grupului Rompetrol de catreKazMunaiGaz si datoriile RRC au ajuns in grija kazahilor.

Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupuluiRompetrol, a declarat recent ca fara sprijin extern compania nupoate plati datoria. Potrivit ordonantei emisa de guvernul condusde Adrian Nastase in 2003 si semnata de ministrul de finante deatunci, Mihai Tanasescu, compania are optiunea de a cere conversiaobligatiunilor in actiuni, la un pret de conversie prestabilit,cuprins intre 0,1 si 0,11 lei/actiune.

"Din punct de vedere legal, Rompetrol Rafinare are optiunea fiede a plati obligatiunile, fie de a le converti in actiuni. Esteposibila si o rascumparare partiala, iar restul sumei sa fieconvertita in actiuni", explica Suciu. Musat si Asociatii oferaconsultanta juridica grupului Rompetrol si in privinta datoriilorde la Petromidia. Potrivit calculelor ZF, kazahii pot pastracontrolul pachetului majoritar de actiuni al Rompetrol Rafinareachitand circa 100 mil. euro, adica mai putin de 20% din valoareadatoriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO