Kazahii pregatesc retragerea actionarilor minoritari din RRC (Petromidia)

Autor: Andrei Chirileasa 05.05.2010

Grupul Rompetrol, controlat de compania kazaha KazMunaiGaz, va demara in perioada urmatoare procesul de retragere (squeeze-out) a actionarilor minoritari din Rompetrol Rafinare (RRC), iar in termen de cateva luni ar putea delista compania de pe Bursa.

Preluarea a 100% din actiunile RRC si delistarea companiei de pe Bursa ar intari pozitia Rompetrol in negocierile cu statul privind plata datoriei de 571 mil. euro aferenta obligatiunilor care au ajuns la scadenta in septembrie.

Kazahii au ajuns la o participatie de 98,6% din Rompetrol Rafinare in urma ofertei de preluare obligatorie derulata in perioada martie-aprilie, prin care au preluat de la investitorii de pe Bursa 22,6% din capitalul companiei, in schimbul sumei de 358 mil. lei (87 mil. euro).

"CNVM a aprobat rezultatele ofertei de preluare obligatorii, lucru care echivaleaza practic cu posibilitatea demararii procedurii de retragere a actionarilor minoritari ai Rompetrol Rafinare ("squeeze-out"). Potrivit prevederilor legale, procedura de retragere a actionarilor minoritari din companie ar trebui sa dureze doua luni de la lansare", a declarat pentru ZF Miruna Suciu, partener in cadrul casei de avocatura Musat si Asociatii, care a oferit consultanta juridica grupului Rompetrol in ofertele de preluare derulate la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR).

Potrivit datelor disponibile, Rompetrol Rafinare mai are in prezent circa 21.000 de actionari, care detin insa o participatie mica, de 1,4% din companie.

"Pretul va fi acelasi ca si in oferta publica de preluare, nefiind necesar un nou raport de evaluare, deoarece procedura este demarata in termen de trei luni de la finalizarea ofertei", a precizat Suciu.

In oferta, kazahii au oferit in final un pret de 0,0751 lei/actiune, dupa doua majorari succesive, ca urmare a unor tranzactii derulate direct in piata in paralel cu oferta. La acest pret, ei ar urma sa mai plateasca circa 22 mil. lei (5 mil. euro) pentru participatiile minoritarilor. Procedura va fi intermediata de BRD-SocGen, care s-a ocupat si de ofertele de preluare de la RRC si PTR.

Oferta de preluare a Rompetrol Rafinare a fost cea mai mare operatiune de acest fel derulata pana in prezent pe Bursa de la Bucuresti, dar si una dintre cele mai complexe, fiind lansata dupa un dialog de peste sase luni intre Rompetrol si CNVM. Oferta a fost ceruta de investitorii de pe Bursa inca din 2007, dupa preluarea grupului Rompetrol de catre KazMunaiGaz de la Dinu Patriciu, insa consultantii spun ca aceasta a devenit obligatorie abia dupa instructiunea emisa de CNVM in iunie 2009, privind detinerile indirecte. Ulterior, CNVM s-a implicat inclusiv in stabilirea pretului din oferta, stabilind un pret minim si cerand noi rapoarte de evaluare, situatie fara precedent pe piata de capital.

"Cadrul legal existent, care da CNVM competente atat de a elabora reglementari, cat si de a le aplica, favorizeaza o abordare uneori discretionara a CNVM, prin care schimba regulile jocului pe parcurs, in dauna unui cadru de reglementare stabil, echitabil si transparent al pietei de capital. Din acest motiv, grupul Rompetrol a avut de suferit prin intarzierea procesului de oferta publica pentru RRC. Aceasta situatie nu incurajeaza atragerea investitorilor pe termen lung in piata, ci doar favorizeaza strategii speculative in dauna dezvoltarii pietei de capital", spune Miruna Suciu.

Rompetrol Rafinare poate plati doar o parte din datoria catre stat

Dupa delistarea Rompetrol Rafinare, kazahii au de rezolvat problema datoriilor de 571 mil. euro, reprezentand obligatiunile emise in 2003 in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, pe care compania trebuie sa le rascumpere in septembrie. Odata cu preluarea grupului Rompetrol de catre KazMunaiGaz si datoriile RRC au ajuns in grija kazahilor.

Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol, a declarat recent ca fara sprijin extern compania nu poate plati datoria. Potrivit ordonantei emisa de guvernul condus de Adrian Nastase in 2003 si semnata de ministrul de finante de atunci, Mihai Tanasescu, compania are optiunea de a cere conversia obligatiunilor in actiuni, la un pret de conversie prestabilit, cuprins intre 0,1 si 0,11 lei/actiune.

"Din punct de vedere legal, Rompetrol Rafinare are optiunea fie de a plati obligatiunile, fie de a le converti in actiuni. Este posibila si o rascumparare partiala, iar restul sumei sa fie convertita in actiuni", explica Suciu. Musat si Asociatii ofera consultanta juridica grupului Rompetrol si in privinta datoriilor de la Petromidia. Potrivit calculelor ZF, kazahii pot pastra controlul pachetului majoritar de actiuni al Rompetrol Rafinare achitand circa 100 mil. euro, adica mai putin de 20% din valoarea datoriei.