Burse - Fonduri mutuale

Ivan Starcevic, Director Equity Capital Markets, Citi: Hidroelectrica nu a fost doar o listare cu efect transformator pentru piaţa de capital din România, aceasta a revitalizat piaţa IPO-urilor pe întregul continent şi cu un efect mai mic, chiar cea globală

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Ivan Starcevic, Director Equity Capital Markets, Citi:...

Autor: Valeriu Dănilă

18.03.2024, 11:53 97

Listarea Hidroelectrica a fost una care a pus România pe hartă, ba chiar mai mult a revitalizat piaţa IPO-urilor la nivel european, a arătat Ivan Starcevic, director al Equity Capital Markets la Citi, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Hidroelectrica nu a fost doar o listare cu efect transformator pentru piaţa de capital din România, aceasta a revitalizat piaţa IPO-urilor pe întregul continent şi cu un efect mai mic, chiar cea globală”.

Din cauza volatilităţii din piaţă listările din Europa au avut de îndurat o pauză de aproximativ 18 luni, înainte ca IPO-ul Hidroelectrica să reaşeze peisajul pentru investitorii globali.

„Hidroelectrica a fost prima listare după o pauză de 18 luni care să fie susţinută de investitorii globali. La începutul anului 2024 s-au lansat la bursă o multitudine de companii din diferite ţări. Compania a adus mulţi investitori internaţionali în România, fară acestă listare ei nu ar fi existat”.

Starcevic este optimist în ceea ce priveşte viitorul pieţelor de capital din Europa de Est, odată cu retragerea investitorilor din China.

„Perspectiva pentru pieţele emergente este una favorabilă, în special în centrul şi estul Europei. Investitorii încep să se retragă din China şi sunt tot mai atraşi de Europa de Est”.

 

Ce a mai declarat Ivan Starcevic, Director Equity Capital Markets, Citi:

  • Piaţa de capital din România este una dintre pieţele cu cele mai bune rezultate la nivel global de la evenimentul din iulie 2023. Acum vedem un drum clar în care România poate primi statutul de emerging markets.
  • Economia României are mult potenţial, dacă te gândeşti la mărime este sub Polonia, dar lichiditatea din piaţă este mai mică decât cea din Cehia şi Ungaria. Nu există niciun motiv pentru asta.
  • Piaţa acţiunilor este la un maxim istoric în SUA, datorită creşterii companiilor din tehnologie, dar acest lucru este valabil şi pentru Europa.
  • În ultimii doi ani pieţele au fost foarte volatile din cauza inflaţiei şi a dobânzilor mari. La sfârşitul anului trecut am ajuns la un maxim al dobânzilor şi acum pieţele financiare deja anticipează reduceri.
  • Deşi piaţa americană este destul de concetrată, acest lucru ne arată cum gândesc şi acţionează investitorii globali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO