Burse - Fonduri mutuale

Iproeb Bistrita a recuperat pe ultima suta de metri

30.03.2007, 20:35 33

Producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o cifra de afaceri de 13,6 mil. euro (47,3 mil. lei), in crestere cu 91% comparativ cu perioada similara din 2005, potrivit datelor preliminare emise de reprezentantii companiei.
In aceeasi perioada, Iproeb a obtinut un profit de 0,56 milioane de euro (1,9 milioane de lei), fata de o pierdere de 0,66 milioane de euro (2,4 milioane de lei) in ultimul trimestru al anului anterior.
La nivelul anului 2006, castigul obtinut de companie a fost de 3,91 milioane de euro (13,8 milioane de lei), de circa cinci ori mai ridicat comparativ cu perioada similara din 2005.
De asemenea, cifra de afaceri a Iproeb a urcat anul trecut cu 52%, ajungand la 41,7 milioane de euro (147 de milioane de lei). Conducerea companiei nu a dorit sa comenteze pe seama acestor rezultate, pe motivul ca acestea vor fi discutate in cadrul Adunarii Generale de la sfarsitul lunii aprilie.
Reprezentantii companiei explicau anul trecut evolutia in crestere a afacerilor prin cresterea cererii pe plan intern care a putut fi exploatata in conditiile existentei unor rezerve de capacitate de productie. In acelasi timp, productia de export s-a redus de circa 2,5 ori.
Stabilizarea preturilor la materiile prime, cupru si aluminiu, au contribuit la realizarea de castiguri mai mari, in conditiile in care pretul acestora atinsese in luna mai a anului trecut niveluri record.
Reprezentantii companiei anticipau indicatori mai slabi in ultima parte a anului, ca urmare a activitatii sezoniere a societatii, piata de cabluri fiind afectata pe timp de iarna de temperaturile scazute si de costurile suplimentare cauzate de sezonul rece.
Cu toate acestea, conditiile meteo favorabile din iarna trecuta au urcat afacerile si profiturile multor companii din industriile sezoniere, precum cea a constructiilor.
Productivitatea muncii a crescut anul trecut cu 85% fata de 2005, cu mult peste avansul salariilor, care au urcat cu circa 15% in aceeasi perioada.
Compania vrea sa acorde dividende in valoare de 4 mil. lei (1,2 mil. euro), care corespunde unui dividend pe actiune de 0,098 lei, de 2,2 ori mai ridicat comparativ cu anul anterior.
Pentru investitii si finantare ar urma sa fie alocate circa 6,2 mil. lei (1,8 mil. euro) din profit pe anul trecut.
Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti, cu 30,66% din companie si SIF Banat-Crisana, cu peste 5% din actiuni. Actiunile Iproeb Bistrita sunt cotate pe piata RASDAQ, ieri dupa anuntarea rezultatelor acestea sarind cu peste 10%.
Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 3,17 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 38,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO