Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vand la SIF-uri ca sa nu fie raportati cu peste 1%

Investitorii vand la SIF-uri ca sa nu fie raportati cu peste 1%
21.04.2010, 23:08 26

Bursa locala a revenit ieri pe scadere, cu variatii mici lanivelul indicilor, cea mai mare corectie fiind inregistrata desocietatile financiare, grupate sub BET-FI, care au pierdut 0,87%fata de referinta. In top, au urmat scaderile BET-NG, de 0,85% siBET, de 0,24%. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la aproape 9 mil.euro, cea mai mare parte a transferurilor fiind realizate pe celecinci societati financiare.

TitlurileSIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, depeste 10,5 mil. lei, actiunile societatii de investitii coborand cuaproape 1,1% fata de cotatia de marti. Cea mai mare corectie lacategoria SIF-uri a fost consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana(SIF1), care au pierdut aproape 2% fata de referinta. Actiunile SIFTransilvania (SIF3) au reusit sa inchida sedinta de ieri pe plus,cu un avans de 0,6%, urcand la pretul de 0,805 lei/unitate.

"Am vazut miscari ceva mai agresive in piata in ultima perioada,date in special de vanzatori, care sunt pe de o parte marcari deprofit, in special pe titlurile mici, dar mai ales diminuari aleexpunerii pe SIF-uri, in conditiile in care cele mai mari rulajedin piata s-au realizat pe aceste titluri. Investitorii coboara subpragul de detinere de 1% pe SIF-uri, tinand cont ca la sfarsitullunii acesteia trebuie sa faca raportarea catre CNVM", a explicatAdrian Barbulescu, broker in cadrul societatii de intermedierePrime Transaction.

In sectorul financiar, doar titlurile bancare BRD au mai inchispe plus, cu o apreciere de aproape 0,7% fata de referinta, in timpce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in stationare, lapretul de 2,25 lei/unitate, iar titlurile Broker Cluj (BRK) aucoborat cu 1,8% fata de cotatia de marti.

La categoria international, actiunile bancii austriece ErsteBank (EBS) au coborat cu 1,1% fata de referinta.

"Pentru moment SIF-urile cred ca vor rezista la pragul suport de30.000 de puncte, in conditiile in care avem nevoie de factoricumulativi care sa conduca la o corectie sub acest nivel, caredeocamdata nu se indeplinesc. In orice caz, o corectie care sa ducala o asezare a pietei, ca mai apoi sa relanseze cresterea, ar fibine meritata", a spus Barbulescu.

Corectii ceva mai pronuntate s-au inregistrat in special insectorul energetic, atat titlurile societatilor de utilitatiTransgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), cat si titlurile companieipetroliere OMV Petrom (SNP) inchizand pe minus. Cea mai marecorectie din sector a fost consemnata de titlurile Transelectrica,care au pierdut aproape 1,4% fata de referinta.

Titlurile Oltchim (OLT) au inchis cu o apreciere de aproape 13%fata de referinta, dupa ce Guvernul a anuntat continuareanegocierilor cu CE pentru acordarea de garantii de statcombinatului chimic.

Cea mai mare crestere din piata a fost inregistrata de titlurileMechel Targoviste (COS), dupa ce compania siderurgica a anuntatniveluri record ale productiei de otel.

"Investitorii nu mai asteapta justificari din partea analistilorcu privire la evolutia pe termen scurt si mediu a economiei siactioneaza mai degraba sub impuls. Astfel este greu de spus cevaferm cum va evolua piata la nivel de volatilitate in urmatoareaperioada. Va creste insa lichiditatea pietei", a incheiatBarbulescu.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri aucontinuat corectiile pe rulaje din ce in ce mai mari.
  • Evolutia titlurilor Mechel Targoviste (COS), care auinregistrat cresterea maxima, dupa ce combinatul a anuntat oproductie record.
  • Evolutia actiunilor Olchim Ramnicu Valcea (OLT), dupa ceGuvernul a anuntat continuarea negocierilor pentru acordarea unuiajutor de stat.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care se pastreaza pe plus, insa reduc din aprecieri.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care continua sa inregistreze pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO