Burse - Fonduri mutuale

Investitorii străini vor semnale că România are soluţii pentru a ieşi din criză

25.10.2010, 23:15 34

Bursa de la Bucureşti a stagnat luni, decuplată de liniaburselor externe, într-o piaţă în care volatilitatea a continuat săfie aproape inexistentă pentru cele mai multe acţiuni, însă pe olichitate în revenire, de 14,4 mil.lei.

Rulajul pieţei acţiunilor a fost cu 80% mai mare decât valoareadin şedinţa anterioară, când operaţiunile au totalizat numai 8mil.lei (1,8 milioane euro).

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de ladeschidere la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii devineri, deşi pieţele vest-europene au fost pe creştere uşoară dinprimele minute.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au înregistrat variaţii mai ample decât media pieţei, avansând înmedie cu 1,2% la debutul zilei, pentru ca apoi să coboare cuaproape 1%. La finalul şedinţei, titlurile societăţilor deinvestiţii financiare plasau indicele BET-FI cu numai 0,26% subnivelul de vineri.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la cotaţii în imediata apropiere a cotaţiilor dereferinţă, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,67% sub nivelul din sesiunea anterioară.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, carereflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate,inclusiv SIF-urile, a închis ziua în stagnare.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities, Adrian Tod, crede că decuplarea pieţei locale deevoluţia ascendentă a burselor externe este determinată deincertitudinea politică, dar şi de informaţiile privindmodalităţile de plată a impozitului pe piaţa de capital.

"Această situaţie poate fi explicată pe de o parte de apropiereavotului moţiunii de cenzură, dar şi de bâlbâielile clasei politice.Tot vedem prin presă articole de genul «Încrederea investitorilorstrăini a scăzut la minimul ultimelor 6 luni» sau «Situaţiapolitică din România - un exemplu de cum nu trebuie condusă oţară». Măsurile de austeritate luate de Guvern în vară încep să sesimtă în viaţa cotidiană a oamenilor, iar aceştia sunt din ce în cemai neîncrezători în viitor, deci este normal ca acest lucru să setransmită şi investitorilor autohtoni. Cât despre străini, atâttimp cât nu vor primi semnale clare că cei care conduc România ştiuce au de făcut şi încotro trebuie să se îndrepte, nu ne vor băga înseamă", a afirmat Adrian Tod, directorul de tranzacţionare alfirmei de brokeraj Rombell Securities.

Atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fostaxată pe cinci acţiuni, care au înregistrat rulaje de peste unmilion de lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD) au fost cele mailichide, cu operaţiuni de 3,6 mil. lei, respectiv 1,9 mil. lei, şiau asigurat 38% din rulajul pieţei principale. Cotaţia titlurilorSIF Oltenia a scăzut cu 0,67%, la 1,48 lei, în timp ce acţiunilebăncii au avansat cu 1,65%, la 12,3 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erauîn creştere cu până la 0,6%, iar majoritatea burselor din EuropaCentrală şi de Est avansau cu maximum 1,1%. Pieţele din Ungaria şiCroaţia erau însă în scădere cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO