Investitorii străini vor semnale că România are soluţii pentru a ieşi din criză

Ziarul Financiar 25.10.2010

Bursa de la Bucureşti a stagnat luni, decuplată de linia burselor externe, într-o piaţă în care volatilitatea a continuat să fie aproape inexistentă pentru cele mai multe acţiuni, însă pe o lichitate în revenire, de 14,4 mil.lei.

Rulajul pieţei acţiunilor a fost cu 80% mai mare decât valoarea din şedinţa anterioară, când operaţiunile au totalizat numai 8 mil.lei (1,8 milioane euro).

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de vineri, deşi pieţele vest-europene au fost pe creştere uşoară din primele minute.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat variaţii mai ample decât media pieţei, avansând în medie cu 1,2% la debutul zilei, pentru ca apoi să coboare cu aproape 1%. La finalul şedinţei, titlurile societăţilor de investiţii financiare plasau indicele BET-FI cu numai 0,26% sub nivelul de vineri.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la cotaţii în imediata apropiere a cotaţiilor de referinţă, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,67% sub nivelul din sesiunea anterioară.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a închis ziua în stagnare.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, crede că decuplarea pieţei locale de evoluţia ascendentă a burselor externe este determinată de incertitudinea politică, dar şi de informaţiile privind modalităţile de plată a impozitului pe piaţa de capital.

"Această situaţie poate fi explicată pe de o parte de apropierea votului moţiunii de cenzură, dar şi de bâlbâielile clasei politice. Tot vedem prin presă articole de genul «Încrederea investitorilor străini a scăzut la minimul ultimelor 6 luni» sau «Situaţia politică din România - un exemplu de cum nu trebuie condusă o ţară». Măsurile de austeritate luate de Guvern în vară încep să se simtă în viaţa cotidiană a oamenilor, iar aceştia sunt din ce în ce mai neîncrezători în viitor, deci este normal ca acest lucru să se transmită şi investitorilor autohtoni. Cât despre străini, atât timp cât nu vor primi semnale clare că cei care conduc România ştiu ce au de făcut şi încotro trebuie să se îndrepte, nu ne vor băga în seamă", a afirmat Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities.

Atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată pe cinci acţiuni, care au înregistrat rulaje de peste un milion de lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 3,6 mil. lei, respectiv 1,9 mil. lei, şi au asigurat 38% din rulajul pieţei principale. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a scăzut cu 0,67%, la 1,48 lei, în timp ce acţiunile băncii au avansat cu 1,65%, la 12,3 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,6%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu maximum 1,1%. Pieţele din Ungaria şi Croaţia erau însă în scădere cu 0,4%.