Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu vor mai astepta cu lunile actiunile gratuite

Investitorii nu vor mai astepta cu lunile actiunile gratuite
09.08.2007, 19:38 14

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va oferi din acest an posibilitatea tranzactionarii de drepturi de alocare, care vor permite investitorilor sa-si valorifice imediat actiunile obtinute din majorari de capital sau din oferte publice initiale (IPO), scutindu-i pe investitori de o asteptare de cateva luni, cum se intampla in prezent.
Adoptate de la sora mai mare, Bursa din Polonia, drepturile de alocare, emise imediat dupa majorarea de capital, se vor tranzactiona in paralel cu actiunile companiei, iar maturitatea lor este atinsa atunci cand noile actiuni sunt inregistrate la Depozitarul central si sunt disponibile la tranzactionare in piata. In acel moment, posesorul dreptului de alocare va primi actiuni in schimbul acestora. "Instrumentul vine sa acopere un gol existent intre data de inregistrare si emiterea propriu-zisa de noi actiuni. Ii da ocazia actionarului sa beneficieze din plin de dreptul de proprietate asupra actiunilor nou-emise. Investitorul nu mai este captiv pe aceste actiuni", spune Stere Farmache, directorul general al BVB.
Instrumentul financiar permite practic ca actionarul sa poata tranzactiona noile titluri imediat dupa data de inregistrare. Pana in prezent investitorii erau nevoiti sa astepte intre trei si cinci luni pentru ca sa intre in posesia actiunilor. Procedura are o durata atat de extinsa datorita formalitatilor de la Oficiul Registrului Comertului, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Depozitarul Central.
"Marele avantaj al acestui nou instrument il reprezinta faptul ca investitorul are optiunea de a iesi in aceste trei sau patru luni de pe emitent si sa faca alte investitii cu banii rezultati. Nu vor mai exista atat de mari discrepante intre pretul matematic si valoarea actiunii dupa data de inregistrare", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Faptul ca actiunile nu puteau fi tranzactionate timp de cateva luni le facea ca dupa data de tranzactionare sa ramana cu mult peste pretul matematic, castigul matematic reflectand asteptarile de crestere ale investitorilor in perioada in care noile actiuni nu sunt disponibile. Noul instrument financiar este aplicabil si in cazul ofertelor publice primare si al mai multor tipuri de majorari de capital. In plus, acesta va elimina fluctuatiile activului fondurilor mutuale care vor avea in portofoliu si valoarea drepturilor de alocare. Pana acum, acestea raportau adevarata valoare a activului numai dupa emiterea efectiva a noilor actiuni.
"Nu trebuie sa ne imaginam ca se vor elimina riscurile, daca majorarea de capital se anuleaza, drepturile de alocare nu mai au nici o valoare. Posibilitatea ca acest lucru sa se intample este insa foarte mica", spune Septimiu Stoica, presedintele BVB, in legatura cu situatia recenta de la SIF Transilvania. El da exemplu piata de capital din Polonia unde nu s-a petrecut nici un astfel de incident de la introducerea drepturilor de alocare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO