Burse - Fonduri mutuale

Investitorii nu mai au rabdare si isi marcheaza profiturile

15.12.2005, 19:33 13

Bursa a inregistrat ieri o scadere generalizata, declinul pietei fiind condus de SIF-uri, care au pierdut in medie aproape 2%. Scaderi de 1-2% au inregistrat si restul actiunilor cele mai lichide de pe piata.

"Cei care mizau pe o crestere pe final de an sperau ca vor fi investitori puternici in piata dispusi sa urce piata pentru a-si regla conturile astfel incat sa - si reduca costurile legate de majorarea impozitului pe castiguri de capital. Se uita insa ca aceasta impozitare afecteaza numai persoanele fizice si doar acesti investitori ar avea interes sa creasca preturile, iar pentru a determina o crestere substantiala pe SIF-uri de exemplu, trebuie sa investesti cateva zeci de mil. euro. In aceste conditii, cea mai mare parte a pietei voia mai degraba sa vanda pentru a-si marca profitul, si nu sa cumpere, sperand sa fie un investitor destul de potent care sa urce preturile", a precizat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

"In opinia mea, aceasta asteptare a pietei e pur speculativa", a mai mentionat Manaila.

Brokerii spun ca piata este dominata de incertitudine, stare determinata mai ales de chestiunea cu Codul fiscal.

"Este o stare accentuata de tensiune din cauza incertitudinii: ori iti iei profitul si astepti sa vezi evenimentele care apar, cu intentia de a rascumpara actiunile mai jos, sau iti asumi riscul de a astepta mai intai sa vezi ce se intampla. De aceea piata e atat de volatila, dar variatiile acestea sunt totusi normale. Totodata, mai exista si fenomenul lunii decembrie, in care investitorii care nu au intrat pana acum pe piata au alte cheltuieli de facut in aceasta perioada si nu se gandesc sa cumpere la Bursa", considera Grigore Chis, manager de portofoliu la BT Asset Management.

Adrian Manaila spune ca dintre actiunile cu sanse mari de a aduce cele mai bune randamente pe parcursul anului viitor sunt cele ale Petrom. "Actiunile Petrom au un potential ridicat de crestere, dar evolutia lor va fi influentata de modul in care se va distribui salariatilor acel pachet de 8%. In aceste conditii, eu recomand prudenta la cumparare, pana nu se stiu mai multe lucruri despre acest subiect", spune Manaila. El a mai precizat ca si SIF-urile mai pot face o figura suficient de frumoasa pe parcursul lui 2006.

Grigore Chis mizeaza pentru anul viitor pe actiunile companiilor din domeniul financiar - bancar, pe actiunile Compa, Impact, Rompetrol Rafinare si pe societatile de asigurari.



Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri 1,8%. "Singura stire importanta din ultima perioada a fost declaratia ministrului de finante privind obligativitatea listarii BCR la Bursa, care pe termen mediu este o veste extrem de buna pentru piata de capital. O astfel de listare va atrage un interes mare din partea investitorilor straini, care atunci cand intra pe o piata se orienteaza si asupra altor titluri importante", spune Chis. In acelasi timp, Adrian Manaila pe termen mai scurt nu se asteapta la cresteri importante pe SIF-uri. "Subiectul cu pretul la BCR si cu listarea bancii e deja inclus in pretul actual al SIF-urilor. Listarea BCR se va face, dar mai devreme de 2007 eu cred ca nu", spune el.



Actiunile BRD au inregistrat o nou sa scadere usoara, de 0,7%. "Actiunea BRD este o investitie solida. Eu o recomand investitorilor conservatori, care vor sa stea linistiti si sa nu aiba surprize neplacute. In opinia mea, pretul actual e destul de bun", considera Adrian Manaila. Alti brokeri spun ca titlurile BRD sunt printre cele mai atractive de la Bursa. "Actiunile BRD vor reveni pe un trend ascendent cel tarziu dupa publicarea rezultatelor financiare anuale, dintre titlurile din sectorul financiar fiind printre cele mai atractive din acest punct de vedere. Oricum, este posibil ca aprecierile anul viitor sa continue in tot sectorul financiar?", a spus Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.



Titlurile Antibiotice au pierdut 1%, pe fondul unei lichiditati reduse. "Actiunile Antibiotice au un potential mult mai mare fata de nivelul actual si este posibil ca in perioada urmatoare sa intre pe un trend ascendent, in comparatie cu celelalte actiuni din acest sector fiind foarte atractive", a spus Adrian Simionescu. Grigore Chis spune totusi ca investitorii care se gandesc sa investeasca in Antibiotice ar trebui sa faca acest lucru strict prin prisma unei analize asupra situatiei financiare si a perspectivelor de crestere sub acest aspect, si mai putin datorita mereu asteptatei privatizari a companiei, care, considera el, este posibil sa nu se realizeze atat de curand.



Actiunile Turbomecanica au consemnat o crestere de peste 2%, dar tranzactiile realizate au fost reduse. Aceste titluri au avut miscari destul de interesante in ultima perioada, iar brokerii spun ca evolutiile recente se datoreaza si asteptarii investitorilor privind cresterea veniturilor companiei. "Turbomecanica se pregateste sa vanda o suprafata foarte mare de teren, cu o valoare foarte mare, si toata lumea se asteapta ca banii incasati sa creasca atractivitatea actiunilor, eficienta activitatii desfasurate de companie, tinand cont de faptul ca nu vor mai avea nevoie de credite pe termen scurt, si chiar dividendele incasate de investitori", a spus Adrian Simionescu de la Finans Securities.



Titlurile Albalact au castigat ieri peste 9%, pe fondul informatiilor privind majorarea de capital pe care intentioneaza sa o deruleze compania. In cadrul acestui proces, societatea va emite actiuni noi la un pret de emisiune egal cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, sub pretul la care actiunile se tranzactioneaza pe RASDAQ, unde ultima tranzactie cu aceste titluri s-a facut la pretul de 0,83 lei/actiune. Banii stransi in urma acestei majorari de capital vor fi folositi pentru finantarea constructiei unei noi fabrici de lapte, iar investitorii mizeaza si pe perspectivele de crestere ale afacerilor Albalact in urma planurilor de dezvoltare ale conducerii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO