Burse - Fonduri mutuale

Investitorii isi fac calculele pentru tranzactia anului: Oferta de preluare a RRC ar putea aduce peste 70 mil. euro bani noi pe Bursa

Investitorii isi fac calculele pentru tranzactia anului: Oferta de preluare a RRC ar putea aduce peste 70 mil. euro pe Bursa
13.01.2010, 23:18 36

Cea mai asteptata tranzactie a anului pe Bursa, oferta depreluare obligatorie pe care kazahii de la KazMunaiGaz si grupulRompetrol trebuie sa o lanseze pentru participatiile minoritare aleRompetrol Rafinare (RRC), ar putea aduce peste 70 de milioane deeuro in piata, intr-o perioada in care brokerii se plang cainvestitorii nu mai au bani, iar tranzactiile zilnice de pe Bursatrec rareori de 5 milioane de euro.

"Calculele sunt facute: in mod clar, o mare parte din baniiacestia se vor intoarce in piata, pentru ca majoritateaactionarilor minoritari de la RRC sunt jucatori activi pe Bursa.Vorbim aici cam de vreo 70 de milioane de euro, din care o partevor intra pe SIF-uri si banci", spune Octavian Dragolea, directorulgeneral adjunct al IFB Finwest.

El crede ca pretul oferit de kazahi in oferta pentru RompetrolRafinare va fi apropiat de cel actual din piata, care s-astabilizat in ultima luna in intervalul 0,06 - 0,07 lei/actiune.Astfel, oferta pentru participatiile minoritare reprezentand 25%din capitalul Rompetrol Rafinare ar putea fi cuprinsa intre 70 si90 de milioane de euro.

"Si eu cred ca pretul va fi apropiat de cel din piata. Nu maastept la un pret supermare", spune Marius Trif, directorul generalal Carpatica Invest. "Partea buna e ca vin bani noi in piata,partea rea e ca poate disparea un emitent care a contribuit lalichiditate si la comisioanele incasate de brokeri, cum nu suntfoarte multi in piata."

Succesul ofertei depinde insa de pretul care va fi oferit dekazahi, care este inca de la sfarsitul lui decembrie in plic inchispe masa CNVM. In cazul in care KazMunaiGaz ofera un pret mai maredecat cel din piata, care sa-i multumeasca pe majoritateaactionarilor minoritari si isi exprima clar intentia de a delistacompania, gradul de subscriere ar putea fi mai mare si, implicit,banii care vor reintra in piata vor fi mai multi. Daca insa ofertava fi doar formala, pentru ca Rompetrol sa scape de obligatie, iarpretul nu se va ridica la nivelul asteptarilor, cea mai mare partea banilor vor ramane la kazahi. In acest caz, impactul pe Bursa vafi destul de mic.

Scandalul pluteste in aer

Brokerii cred ca o oferta la un pret apropiat de cel actual dinpiata i-ar nemultumi pe o parte dintre actionarii minoritari si aravea sanse reduse de reusita.

"La pretul acesta nu cred ca o vor delista. Depinde ce vor zicesi actionarii din grupul de 5%. Indiferent la ce pret se va faceoferta, cred ca se va gasi cineva sa o conteste intr-un fel saualtul si sa nu le dea posibilitatea sa delisteze compania cel putinin urmatorul an si jumatate", sustine Dragolea.

Un grup de noua actionari care detin putin peste 5% dinactiunile RRC, printre care se numara senatorul UDMR AttilaVerestoy, directorul general al KBC Securities Sorin Apostol siAdrian Andrici, a anuntat in decembrie ca va depune plangeri laComisia Europeana impotriva KazMunaiGaz pentru nerespectarealegislatiei europene. Cei noua investitori considera ca oferta artrebui sa se ridice la circa 150 mil. euro (evaluare dubla fata decea actuala din piata), luand in calcul pretul de circa 1,7 mld.dolari platit de kazahi pentru preluarea integrala a grupuluiRompetrol de la Dinu Patriciu. Ei mai sustin ca in contractul devanzare-cumparare dintre kazahi si Patriciu ar exista suficienteelemente concrete pentru determinarea pretului efectiv platitpentru fiecare actiune RRC.

O parte dintre investitorii mari de la RRC au cumparat actiuniin august 2007, imediat dupa anuntul lui Patriciu privind vanzareagrupului, sperand ca vor putea obtine un pret similar. Astfel ei auramas in portofoliu cu actiuni cumparate la 0,14 lei, iar intretimp pretul a scazut puternic. Astfel, chiar si dupa cresterea de240% din 2009 a actiunilor RRC, pretul este la jumatate fata demaximul atins in 2007.

CNVM incearca sa obtina informatiile de lakazahi

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a primit inca dindecembrie rapoartele de evaluare refacute ale Rompetrol pentruRompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR) si preturile deoferta in plic inchis.

CNVM le-a cerut insa kazahilor declaratii pe proprie raspundereca in contractul de vanzare-cumparare al grupului Rompetrol nuexista preturi separate pentru cele doua active, dupa ce kazahii aurefuzat sa transmita CNVM copia contractului.

Daca astfel de evaluari exista in contractul incheiat de kazahicu Dinu Patriciu, atunci preturile din ofertele de preluare vatrebui sa fie apropiate de acestea.

"Intre pretul din oferta publica si pretul pe care KazMunaiGazl-a platit pentru achizitia Rompetrol trebuie sa existe o legatura.Acestea nu trebuie sa fie identice, insa daca vor exista diferentefoarte mari intre pretul din oferta publica si cel pe care l-aplatit KazMunaiGaz, vom respinge pretul din oferta publica", audeclarat pentru ZF surse din CNVM.

Aceleasi surse nu exclud posibilitatea ca grupul Rompetrol safaca doua noi oferte oferte de preluare daca procesul stabiliriipretului se prelungeste iar evaluarile din ofertele depuse inprezent la CNVM nu mai sunt actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO