Investitorii isi fac calculele pentru tranzactia anului: Oferta de preluare a RRC ar putea aduce peste 70 mil. euro bani noi pe Bursa

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 13.01.2010

Brokerii estimeaza ca oferta KazMunaiGaz pentru Rompetrol Rafinare se va situa in jurul pretului actual din piata al actiunilor (0,065 lei). CNVM mai vrea informatii de la kazahi.



Cea mai asteptata tranzactie a anului pe Bursa, oferta de preluare obligatorie pe care kazahii de la KazMunaiGaz si grupul Rompetrol trebuie sa o lanseze pentru participatiile minoritare ale Rompetrol Rafinare (RRC), ar putea aduce peste 70 de milioane de euro in piata, intr-o perioada in care brokerii se plang ca investitorii nu mai au bani, iar tranzactiile zilnice de pe Bursa trec rareori de 5 milioane de euro.

"Calculele sunt facute: in mod clar, o mare parte din banii acestia se vor intoarce in piata, pentru ca majoritatea actionarilor minoritari de la RRC sunt jucatori activi pe Bursa. Vorbim aici cam de vreo 70 de milioane de euro, din care o parte vor intra pe SIF-uri si banci", spune Octavian Dragolea, directorul general adjunct al IFB Finwest.

El crede ca pretul oferit de kazahi in oferta pentru Rompetrol Rafinare va fi apropiat de cel actual din piata, care s-a stabilizat in ultima luna in intervalul 0,06 - 0,07 lei/actiune. Astfel, oferta pentru participatiile minoritare reprezentand 25% din capitalul Rompetrol Rafinare ar putea fi cuprinsa intre 70 si 90 de milioane de euro.

"Si eu cred ca pretul va fi apropiat de cel din piata. Nu ma astept la un pret supermare", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest. "Partea buna e ca vin bani noi in piata, partea rea e ca poate disparea un emitent care a contribuit la lichiditate si la comisioanele incasate de brokeri, cum nu sunt foarte multi in piata."

Succesul ofertei depinde insa de pretul care va fi oferit de kazahi, care este inca de la sfarsitul lui decembrie in plic inchis pe masa CNVM. In cazul in care KazMunaiGaz ofera un pret mai mare decat cel din piata, care sa-i multumeasca pe majoritatea actionarilor minoritari si isi exprima clar intentia de a delista compania, gradul de subscriere ar putea fi mai mare si, implicit, banii care vor reintra in piata vor fi mai multi. Daca insa oferta va fi doar formala, pentru ca Rompetrol sa scape de obligatie, iar pretul nu se va ridica la nivelul asteptarilor, cea mai mare parte a banilor vor ramane la kazahi. In acest caz, impactul pe Bursa va fi destul de mic.

Scandalul pluteste in aer

Brokerii cred ca o oferta la un pret apropiat de cel actual din piata i-ar nemultumi pe o parte dintre actionarii minoritari si ar avea sanse reduse de reusita.

"La pretul acesta nu cred ca o vor delista. Depinde ce vor zice si actionarii din grupul de 5%. Indiferent la ce pret se va face oferta, cred ca se va gasi cineva sa o conteste intr-un fel sau altul si sa nu le dea posibilitatea sa delisteze compania cel putin in urmatorul an si jumatate", sustine Dragolea.

Un grup de noua actionari care detin putin peste 5% din actiunile RRC, printre care se numara senatorul UDMR Attila Verestoy, directorul general al KBC Securities Sorin Apostol si Adrian Andrici, a anuntat in decembrie ca va depune plangeri la Comisia Europeana impotriva KazMunaiGaz pentru nerespectarea legislatiei europene. Cei noua investitori considera ca oferta ar trebui sa se ridice la circa 150 mil. euro (evaluare dubla fata de cea actuala din piata), luand in calcul pretul de circa 1,7 mld. dolari platit de kazahi pentru preluarea integrala a grupului Rompetrol de la Dinu Patriciu. Ei mai sustin ca in contractul de vanzare-cumparare dintre kazahi si Patriciu ar exista suficiente elemente concrete pentru determinarea pretului efectiv platit pentru fiecare actiune RRC.

O parte dintre investitorii mari de la RRC au cumparat actiuni in august 2007, imediat dupa anuntul lui Patriciu privind vanzarea grupului, sperand ca vor putea obtine un pret similar. Astfel ei au ramas in portofoliu cu actiuni cumparate la 0,14 lei, iar intre timp pretul a scazut puternic. Astfel, chiar si dupa cresterea de 240% din 2009 a actiunilor RRC, pretul este la jumatate fata de maximul atins in 2007.

CNVM incearca sa obtina informatiile de la kazahi

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a primit inca din decembrie rapoartele de evaluare refacute ale Rompetrol pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR) si preturile de oferta in plic inchis.

CNVM le-a cerut insa kazahilor declaratii pe proprie raspundere ca in contractul de vanzare-cumparare al grupului Rompetrol nu exista preturi separate pentru cele doua active, dupa ce kazahii au refuzat sa transmita CNVM copia contractului.

Daca astfel de evaluari exista in contractul incheiat de kazahi cu Dinu Patriciu, atunci preturile din ofertele de preluare va trebui sa fie apropiate de acestea.

"Intre pretul din oferta publica si pretul pe care KazMunaiGaz l-a platit pentru achizitia Rompetrol trebuie sa existe o legatura. Acestea nu trebuie sa fie identice, insa daca vor exista diferente foarte mari intre pretul din oferta publica si cel pe care l-a platit KazMunaiGaz, vom respinge pretul din oferta publica", au declarat pentru ZF surse din CNVM.

Aceleasi surse nu exclud posibilitatea ca grupul Rompetrol sa faca doua noi oferte oferte de preluare daca procesul stabilirii pretului se prelungeste iar evaluarile din ofertele depuse in prezent la CNVM nu mai sunt actuale.