Burse - Fonduri mutuale

Investitorii incep sa-si schimbe perceptia fata de Bursa: Nu e dracul chiar atat de negru

Investitorii incep sa-si schimbe perceptia fata de Bursa: Nu e dracul chiar atat de negru

Bogdan Campianu, director piete de capital la Raiffeisen Capital & Investment: Pare sa se fi schimbat perceptia investitorilor, pentru ca realitatea nu s-a schimbat. Vestile nu prea bune nu mai au acelasi efect pe care l-ar fi avut acum doua luni. Investitorii nu mai vad lucrurile doar in negru.

02.04.2009, 18:51 87

Bursa de la Bucuresti a revenit puternic de la minimele atinse la sfarsitul lunii februarie, cele mai tranzactionate 25 de actiuni de pe Bursa, cuprinse in indicele BET-XT, recuperand de pe 24 februarie aproape 40%.

Analistii cred ca o contributie semnificativa la aceasta revenire a avut-o schimbarea perceptiei investitorilor fata de investitiile in actiuni, la nivel international, si speranta ca sectorul financiar isi va reveni in urma actiunilor intreprinse de autoritati si de institutiile financiare internationale.
"Pare sa se fi schimbat perceptia investitorilor, pentru ca realitatea nu s-a schimbat. Vestile nu prea bune nu mai au acelasi efect pe care l-ar fi avut acum doua luni. Investitorii nu mai vad lucrurile doar in negru", spune Bogdan Campianu, directorul departamentului de piete de capital in cadrul Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank.
Un exemplu in acest sens este reactia pietelor de la Bucuresti si de la Viena dupa ce agentia de rating Moody's a anuntat ieri reducerea ratingurilor bancilor austriece Erste Bank si Raiffeisen International din cauza expunerii pe Europa de Est. Actiunile celor doua banci inregistrau cele mai mari cresteri pe Bursa din Viena, de circa 9-10%, la ora 16:00 (ora Romaniei), dupa publicarea anuntului.
Si pe Bursa de la Bucuresti, actiunile bancilor inregistrau printre cele mai mari cresteri.
Majoritatea pietelor europene inregistrau ieri cresteri semnificative, dupa ce s-au aflat pe un trend ascendent in ultima luna.
Din data de 26 februarie 2009, indicii burselor din SUA si din Europa de Vest au castigat intre 5% si 8%, in timp ce pe pietele din Europa de Est s-au inregistrat cresteri cuprinse intre 10% in Bulgaria si 32% in Rusia.
Schimbarea de perceptie se observa si in recomandarile emise de analistii bancilor internationale.
Analistii bancii austriece Erste Bank si-au modificat recomandarea privind investitiile in actiuni la "neutru", pentru prima data de la sfarsitul lui 2007, dupa ce in ultimul an au recomandat permanent investitorilor reducerea expunerii pe pietele de capital.
"Orice ar fi, credem ca pietele de capital se pot stabiliza cel putin in trimestrul II, prin urmare stabilim ponderea actiunilor globale la nivelul neutru. Valorile scazute de la inceputul lunii martie 2009 ar putea fi puse din nou la incercare. In general, se recomanda in continuare o atitudine precauta, drept pentru care mentinem supra-ponderea pentru pozitiile in numerar", a declarat Fritz Mostbšck, director de cercetare al Erste Group.
Analistii Erste recomanda investitorilor chiar o usoara suprapondere pentru actiunile de pe pietele emergente in portofolii si cred ca pietele europene dau semne ca ar fi atins pragul minim.
"Actiunile traditional defensive (de exemplu, companiile farmaceutice, de utilitati) au inregistrat performante sub nivelul pietei, in timp ce sectoarele ciclice (de exemplu, bunuri, produse chimice) au avut rezultate mai bune, inregistrand uneori chiar si castiguri in termeni absoluti. In comparatie cu experientele din trecut, acesta poate fi interpretat drept primul semn ca pietele au atins deja pragul minim", se arata in raportul Erste.
Analistii de la Raiffeisen Centrobank sunt chiar mai optimisti si recomanda cumparare pe pietele de capital din SUA, Europa si Japonia si isi exprima preferinta pentru sectoarele financiar, energetic si de bunuri de consum, desi, sustin ei, inca nu se vede o revenire economica.
Interesul mai ridicat care incepe sa se faca simtit pe pietele de capital este determinat si de evaluarile atractive ale companiilor dupa scaderile dramatice din primele doua luni ale anului.
Astfel, chiar in conditiile in care analistii taie puternic din preturile tinta ale actiunilor, evaluarile lor sunt inca semnificativ peste cele din piata.
De exemplu, analistii ING Bank au taiat pretul tinta al actiunilor Transgaz de la 187 de lei la 139 de lei, insa si-au schimbat recomandarea din "pastrare" in "cumparare", in conditiile in care titlurile Transgaz se tranzactioneaza pe Bursa la circa 122 de lei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO