Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe Bursă aşteaptă liniştirea apelor pe pieţele externe

Investitorii de pe Bursă aşteaptă liniştirea apelor pe pieţele externe

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

14.07.2011, 00:05 494

IBursa a crescut miercuri cu 0,15%, după trei şedinţeconsecutive de corecţii, însă cei mai mulţi investitori au rămas pepoziţii de aştep­tare, iar tranzacţiile cu acţiunile FonduluiProprietatea (FP) au dominat piaţa, acoperind 82% dinlichiditate.

Majoritatea acţiunilor au deschis zi­ua la preţuri uşor subultimele cotaţii de marţi, însă cei mai mulţi investitori aucontinuat să adopte poziţii de aşteptare deşi marile pieţe europeneau revenit pe creştere după trei şedinţe consecutive decorecţii.

"Situaţia încă tulbure a datoriilor suve­rane ale Greciei,Italiei, Irlandei, Por­tugaliei şi Spaniei are o influenţă negativăasupra sentimentului investito­ri­lor, ceea ce s-a resimţit şi pepiaţa lo­cală atât pe partea de acţiuni, cât şi pe pia­ţa valutarăîn ciuda faptului că doar acum o săptămână România a reprimit de laFitch statutul de "investment grade". Implicaţiile acestui upgradetre­bu­ie văzute pe termen mediu-lung, o abor­dare pe termen scurtîn ceea ce pri­veşte efectele pozitive asupra pieţei de ca­pital arfi cumva forţată", a declarat Li­viu Avram, şeful departamentuluide vân­zări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Piaţa locală a recuperat ieri doar o mică parte din corecţia de2,9% din precedentele trei sesiuni.

La finalul şedinţei, cele mai lichide ze­ce acţiuni, analizatede indicele BET, erau în scădere în medie cu 0,4%. Va­riaţii uşoareau consemnat şi acţiu­nile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea, astfel că indicele BET-FI a crescutnesemnificativ, cu 0,07%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 38,1 milioane lei (8,9milioane euro), valoare cu doar 5% redusă decât rulajul şedinţeiprecedente, de 40,1 milioane lei (9,5 milioane euro).

"Nu cred că volumele modeste de pe majoritatea acţiunilor pot fipuse pe seama derulării ofertei de la Petrom. Încheierea cu succesa acestei oferte va consemna un important pas înainte pen­tru bursaromânească în ceea ce priveşte obţinerea statutului de piaţăemergentă, faţă de piaţă de frontieră aşa cum este acum", a afirmatAvram.

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să conducă detaşatîn topul lichidităţii şi au asigurat 82% din rulajul pieţei.

Operaţiunile de miercuri au însumat 31,2 milioane lei, sumă dincare 12,7 mil. lei au reprezentat valoa­rea a trei tranzacţiirealizate în ultimele 15 minute cu 0,19% din acţiunile Fondului. Laînchiderea sesiunii, aceste titluri erau cotate la 0,5235 lei, preţcu doar 0,1% sub închiderea de marţi.

În acelaşi timp, doar acţiunile emise de 9 companii din cele 78de societăţi lis­ta­te pe principalele patru categorii ale BVBaveau rulaje de peste 100.000 de lei. "Cred că piaţa locală vaîncerca o consolidare pe acumulare la nivelurile actuale peperioada estivală", a mai spus brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Frankfurt eraîn creştere cu 0,4%, piaţa de la Londra era în stagnare, iar bursade la Paris consemna un recul de 0,2%. Majoritatea pieţelor dinEuropa Centrală şi de Est erau în creştere cu maximum 1,4%, în timpce bursele din Slovenia şi Bulgaria erau în scădere cu 0,1% şirespectiv 0,2%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Băncii Transilvania (TLV), la care SIF Moldova acontinuat să acumuleze acţiuni de pe piaţă. Marţi SIF-ul a cumpărat79.000 de acţiuni ale băncii pentru care a plătit 94.800 de lei(22.000 de euro). Acţiunile Băncii Transilvania au pierdut ieri1,3%.

  • Acţiunile Oltchim (OLT), care au revenit ieri spectaculos, cu oapreciere de 9% după ce în şedinţa precedentă s-au depreciat cu15%. Valoarea tranzacţiilor cu aceste titluri a cumulat 265.000 delei.

  • Evoluţia burselor după ce piaţa americană a deschis ziua de iericu aprecieri în medie de 0,7% pe principalii indici. Cele maiimportante burse europene consemnau la aceeaşi oră aprecieriuşoare. Indicele german DAX înregistra o apreciere mai consistentăde 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO