Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au trecut de la "buy and hold" la "musca si fugi"

05.05.2009, 18:16 55

Strategia de investitii "buy and hold" ("cumpara si asteapta"), foarte populara in mediile bursiere de peste Ocean, i-a lasat pe investitorii romani cu buzunarele aproape goale, iar pe americani i-a facut sa declare ultimii zece ani drept "un deceniu pierdut".

Din criza ultimilor doi ani a renascut strategia "bite and run" ("musca si fugi"), de cele mai multe ori privita depreciativ si atribuita speculatorilor.
Pentru a verifica care din cele doua strategii este mai profitabila, se da un portofoliu compus din trei actiuni, respectiv cele ale companiei petroliere Petrom (SNP), ale societatii de investitii financiare SIF Banat-Crisana (SIF 1) si cele ale producatorului de piese auto Altur Slatina (ALT).
Strategia "buy and hold" indeamna investitorul sa le vanda dupa patru ani de la achizitie, in timp ce strategia "bite and run" la patru luni de la achizitie. Sa luam data vanzarii 30 aprilie 2009.
Daca ar fi fost vandute la patru ani de la achizitie, actiunile ALT ar fi adus cele mai mari pierderi, respectiv de 97,3%, si tot ele ar fi adus cele mai mari cresteri, respectiv de 119%, daca ar fi fost vandute dupa patru luni de la achizitie. Titlurile SIF 1 au raportat o scadere de 13,6% pe ultimii patru ani si o crestere de 87,2% in primele patru luni ale 2009. Actiunile SNP au scazut cu 40,6% in intervalul cuprins intre 2005 si 2009 si au urcat cu 3,3% in ultimele patru luni. Per ansamblu, randamentul portoliului compus din cele trei actiuni este de 70% pentru ultimele patru luni si de minus 50% pentru ultimii patru ani.
 
Brokerii: Nicio strategie nu-ti poate garanta profit
Parerile despre cat de profitabila este strategia "bite and run" sunt impartite.
"Buy and hold" nu este altceva decat un sinonim al lacomiei, al profiturilor uriase care se obtineau in anii de dinaintea declansarii crizei prin simpla asteptare a unei cresteri si mai mari a cotatiilor actiunilor, in opinia lui Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest din Focsani.
"Inainte de criza, investitorii nu vindeau pentru ca asteptau ca actiunile sa creasca mai mult si mai mult. Acum cea mai buna strategie este 'musca si fugi' si va mai dura pana cand se va schimba acest lucru", spune el.
Mai rezervat, Nicolae Pascu, directorul general al societatii de administrare STK Financial, spune ca piata locala a evoluat prea mult sub semnul lui "bite and run" si ca in acest moment este nevoie de investitori care sa gandeasca in termeni de "buy and hold".
"Nu exista nicio strategie care sa iti garanteze profit, ci doar iti coreleaza speranta de castig cu riscul. Strategia 'bite and run' poate da rezultate doar pentru investitorii mici, 'superspeculatorii', si nu pentru intreaga piata", spune Pascu.
Pentru ca "bite and run" sa dea rezultate, investitorii trebuie sa anticipeze cand cotatiile actiunilor vor atinge punctul minim si punctul maxim, pentru a-si marca profiturile.
"Probabilitatea de a nimeri punctele extreme ale pietei, de minim si maxim, este mai mica decat probabilitatea de a castiga la loto", crede Pascu, in timp ce Isac argumenteaza ca "teoria spune ca trebuie sa cumperi pe minim si sa vinzi pe maxim, insa aceste extreme le prinzi doar din intamplare".
 
Administrare activa versus administrare pasiva
"Musca si fugi" este pentru investitorii care au nervii tari si stomacul rezistent, de cele mai multe ori presupunand doua sau trei tranzactii in aceesi zi (intraday-uri). Acestia trebuie sa stea nedezlipiti de monitoarele de tranzactionare, sa fie la curent cu tot ce se intampla pe pietele externe.
Partea buna a acestei strategii este ca presupune o administrare activa a portofoliului, departe de pasivitatea lui "buy and hold". Strategiile de tranzactionare activa dau cele mai bune rezultate atunci cand pietele sunt volatile. Iar volatilitatea a atins cote fara precedent pe pietele de aici si de peste Ocean in ultimii doi ani, incurajand investitorii sa cumpere azi pentru ca "nimeni nu stie ce se va intampla maine".
Investitorii lui "bite and run" sunt mai vigilenti, "mai legati" de piata, in cautare de profituri rapide. De asemenea, acestia nu se bazeaza doar pe analiza fundamentala pentru a identifica potentiale tinte de achizitie, ci si pe surse mai putin traditionale.
"Psihologia financiara incearca sa ofere instrumentele care sa explice comportamentul investitorilor, sa ofere o directie in amalgamul care este Bursa, unde fiecare investitor vrea sa cumpere sau sa vanda la un pret cat mai bun", crede Pascu.
Psihologia financiara combina economia cu psihologia pentru a explica cum se comporta investitorii si cum acest comportament influenteaza piata. Este in conflict cu teoria pietelor, care spune ca pretul se bazeaza pe fundamente rationale. De exemplu, daca economistii au folosit termeni precum "leverage", "securitizare", "credite subprime" pentru a identifica vinovatii actualei crizei, psihologii au vorbit despre "lacomie" si "panica".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO