Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au emoţii şi nu se mai avântă la cumpărare pe bursă

Investitorii au emoţii şi nu se mai avântă la cumpărare pe bursă

Autor: Monica Juganaru

14.06.2012, 00:05 716

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut miercuri cu 0,29% (indicele BET-C), aliniindu-se astfel la pierderile afişate de marile pieţe europene, alimentate de declinul vânzărilor de retail pe piaţa americană în mai pentru a doua lună consecutiv.

Acţiunile de la BVB au deschis miercuri în creştere uşoară, investitorii reacţionând pozitiv la ascensiunea burselor internaţionale. Pieţele vest-europene au trecut însă pe scădere spre jumătatea sesiunii, după ce Italia şi Germania au vândut obligaţiuni la randamente în creştere, iar bursa locală a urmat evoluţia acestora.

Ulterior, au venit veşti negative şi din Statele Unite, unde vânzările de retail au scăzut în mai pentru a doua lună consecutiv, alimentând temerile privind reducerea cheltuielilor de către consumatori.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere uşoară, cu 0,11%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,26% sub nivelul de marţi. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au coborât indicele BET-FI cu 0,69%.

"Apropierea datei alegerilor din Grecia transmite în pieţele financiare globale o stare de nelinişte, investitorii începând să fie mai degrabă precauţi până în momentul în care vor afla rezultatul scrutinului. Starea aceasta de tensiune este simţită şi în piaţa locală, însă aici investitorii au preferat să intre într-o stare de conservare, fără a efectua vreo mişcare importantă. Din această cauză cred că am asistat astăzi la o şedinţă atât de slabă, mai ales din perspectiva volumului tranzacţionat, şi este posibil ca această situaţie să caracterizeze şi sfârşitul acestei săptămâni", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Rulajul pieţei a fost asigurat în proporţie de 62% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare de 5,98 mil. lei, iar preţul acestora a scăzut cu 1,04%, la 0,477 lei.

Al doilea rulaj din piaţă, de puţin sub milion lei, a fost consemnat de acţiuni SIF Muntenia. Ultimul transfer a fost perfectat la 0,75 lei, în scădere cu 1,57%.

"Problemele din Europa îi ţin în tensiune pe investitori, iar ceea ce cred că îi îngrijorează cel mai mult este faptul că până în momentul de faţă nu s-au găsit soluţii care să rezolve aceste probleme şi să readucă încrederea în pieţele financiare. De asemenea, această situaţie poate degenera în orice moment şi din această cauză cred că investitorii preferă să fie rezervaţi decât să rişte efectuarea oricărei mişcări care se poate dovedi neinspirată", a mai spus Mureşian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO