Burse - Fonduri mutuale

Investitorii au un an bun: Bursa de Valori Bucureşti a adus investitorilor un câştig de peste 29% cu tot cu dividende în primele nouă luni din 2023. O treime din acest randament, 10,3%, a fost făcut în septembrie

Autor: Tibi Oprea

07.10.2023, 19:22 3985

♦ Circa o treime din acest randament, 8,6% (BET) şi 10,3% (BET-TR), a fost făcut în septembrie ♦ Din 21 de şedinţe, doar 6 au fost pe minus luna trecută ♦ În T3/2023, prima ligă bursieră de la Bucureşti a marcat un plus de 15%, iar cu tot cu dividende a avut plus 18%.

Bursa de Valori Bucureşti le-a oferit investitorilor în primele nouă luni din 2023 un randament de 22,9% dacă luăm în considerare indicele de referinţă BET, adică cele mai tranzacţionate 20 de companii şi un câştig de 29,3% dacă includem şi dividendele oferite de acestea (BET-TR). O parte semnificativă din această creştere, aproximativ o treime, a avut loc în septembrie, lună când cei doi indici au înregistrat o serie de maxime istorice şi s-au apreciat cu 8,6% şi cu 10,3%, arată datele agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Piaţa a intrat pe un trend pozitiv mai ales de la momentul în care s-a hotărât distribuirea dividendelor de la FP. Au fost câteva şedinţe în care preţurile au fost corectate urmare a măsurilor fiscale pe care guvernul a intenţionat sau intenţionează să le ia pentru reducerea deficitului bugetar, dar fără să existe o deviaţie a trendului pozitiv al pieţei. A fost o corecţie tehnică. Încheiem un trimestru bun, având în vedere că suntem pe maxime pe indici. Poate părea un lucru surprinzător prin comparaţie cu ce se întâmplă în cadrul economiei şi pe pieţele externe“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.

Indicele principal BET a înregistrat o serie de maxime istorice luna trecută, ultimul fiind atins pe 20 septembrie (14.466,1 puncte), ceea ce înseamnă că mai are circa 0,9% până să îl depăşească, acum fiind la 14.337,52 de puncte conform calculelor realizate de ZF.

Pe de altă parte, BET-TR, care a atins o valoare record (29.168,94 puncte) tot pe 20 septembrie, a depăşit această valoare şi a atins un nou maxim istoric de 29.328,7 puncte în ultima sesiune din trimestru, 29 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO