Bănci și Asigurări

Bursa de Valori Bucureşti sfidează scăderile acţiunilor din Europa şi urcă la un nou maxim istoric. De ce şi cât mai ţin creşterile

Bursa de Valori Bucureşti sfidează scăderile...

Autor: Tibi Oprea

19.09.2023, 00:08 3107

Pe 22 septembrie ZF va dezbate într-o conferinţă maraton despre cum poate fi capitalizat mai bine succesul IPO-ului Hidroelectrica pentru a atrage mai mulţi investitori şi mai multe companii la BVB.

Bursa de Valori Bucureşti a sfidat luni pieţele externe, care au fost în scădere puternică, şi a urcat cu 0,32%, la un nou maxim istoric de 14.178,7 puncte prin prisma indicelui principal BET pe fondul apropierii mai multor evenimente cu privire la remunerarea investitorilor, cel mai important fiind cel al Fondului Proprietatea, respectiv 9,3 mld lei pe 29 septembrie. Cu alte cuvinte, sunt investitori care intră la cumpărare zilele acestea în anticiparea că o parte din dividende – de la FP, Petrom, Banca Transilvania şi care vor mai veni în toamnă – se vor întoarce la bursă în următoarele săptămâni şi vor susţine astfel un trend ascendent.

„Totuşi, dacă pe pieţele externe predomină un sentiment negativ, e greu de crezut că BVB va rămâne imună”, atrage atenţia Alexandru Combei, director de investiţii al BRD Asset Management.

Întrebarea tuturor este însă cât va mai dura acest episod de doborâre a maxim după maxim, mai ales în contextul în care investitorii s-ar putea confrunta în perioada următoare cu noile măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, acestea fiind de data aceasta cel mai probabil negru pe alb şi nu pe surse în presă.

„Cred că investitorii instituţionali îşi pun amprenta în multe şedinţe de tranzacţionare. S-a văzut zona preferată în care ar putea să acţioneze, cât şi volumele cu care s-a tranzacţionat. Este clar că există bani, orientaţi către emitenţi cu potenţial de creştere a profitului şi ale dividendelor”, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi.

Cel mai important eveniment al toamnei este data de plată a dividendelor Fondului Proprietatea, de 9,3 mld. lei, din care 30%, adică circa 3 mld. lei, va merge către fondurile de pensii private Pilon II. Din 3 mld. lei, fondurile vor investi un sfert pe piaţa de capital din România.

„Anumite tehnicalităţi pot să ducă la evoluţii divergente între pieţele externe şi bursa locală. Printre tehnicalităţi putem menţiona un număr redus de acţiuni cu lichiditate suficientă, faptul că anumiţi jucători mari, cum ar fi fondurile de pensii, deţin o pondere semnificativă din free float-ul local, dar şi cazul mai specific al dividendului de la FP”, mai spune Alexandru Combei pentru ZF.

Totodată, Petrom are pe 28 septembrie data de înregistrare (27 septembrie ex date) pentru dividendele speciale, urmând a le plăti din 19 octombrie, iar Banca Transilvania a anunţat că va avea AGA pe 29 septembrie pentru dividende de 900 mil. lei, propunerea pentru data plăţii fiind 6 noiembrie (23 octombrie data de înregistrare şi 20 octombrie data ex dividend). Cu această propunere, banca ridică ştacheta pentru o posibilă repartizare de dividende şi din partea BRD.

Valul de optimism de la Bursa locală a început acum două săptămâni, perioadă în care prima ligă bursieră de la Bucureşti a avut un avans de circa 7,3%. BET a urcat în 7 din ultimele 10 şedinţe de tranzacţionare, maximul din timpul sesiunii de luni fiind de 14.205 puncte. Avansul de la începutul anului este de 21,6%. În acelaşi timp, cu tot cu dividende (BET-TR), randamentul este de 26%, iar companiile din energie (BET-NG) au crescut cu 24,5%, conform datelor BVB.

„După ce Fondul Proprietatea şi-a redus valoarea, Banca Transilvania are o pondere de peste 20% din BET şi, ca atare, are un efect mai mare asupra indicelui. BET-NG pare la fel de important ca BET-ul, iar aici lucrurile stau mult mai bine din punct de vedere al evoluţiei”, a mai spus Marcel Murgoci.

Bursa de la Bucureşti a câştigat 76 mld. lei în capitalizare de la începutul acestui an, cele două pieţe ajungând la 287 mld. lei capitalizare. În termeni procentuali, creşterea a fost de circa 36%, arată calculele realizate de ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO