Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă să vadă noi maxime pe piaţa americană

Investitorii aşteaptă să vadă noi maxime pe piaţa...

Autor: Stefan Musgociu

18.09.2013, 20:29 253

Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,11%, în contextul unei apatii şi pe pie­ţele externe, lichiditatea fiind sus­ţi­nu­tă de tranzacţiile cu FP şi mai multe deal-uri cu acţiuni Petrom, SIF Mol­dova, Fondul Proprietatea şi BRD.

În ultimele zile indicele S&P 500 al bursei americane s-a apropiat foarte mult de maximul istoric de 1.710 puncte, cel mai probabil investitorii de la Bucureşti aşteptând ca acest prag să fie trecut înainte să intre la cumpărare.

În debutul şedinţei de ieri indicele con­semna o scădere minoră, de 0,1%.

Cu două zile înainte de finalul ofertei deru­late de Nuclearelectrica pen­tru listare, investi­torii au tranzacţionat la BVB acţiuni de doar 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro). Suma este cu 23% peste cea de marţi, de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

„Oferta Nuclear­elec­trica nu este atât de mare pentru a absorbi din lichiditatea BVB, care oricum este foarte redusă, în jur de 7 milioane euro pe sedinţă în 2013. Principala miză pentru ofertele majore din energie, respectiv Nuclearelectrica, Romgaz şi Hidroelectrica, constă în atragerea de noi investitori inclusiv de retail, iar din acest punct de vedere mobilizarea a peste 45 milioane euro pe tranşa de retail (a micilor investitori - n.red.) de la Nuclearelectrica este un semnal foarte bun pentru piaţa de acţiuni de la Bucureşti. Scăderea dobân­zilor, inclusiv în contextul semnalului tran­smis de BNR prin ajustarea do­bânzii-cheie cu jumătate de punct procentual, creează tentaţii şi mai puternice atât pentru investitorii de retail, cât şi pentru cei sofisticaţi de a participa în astfel de oferte“, spune Mihai Iulian Căruntu, şeful Departa­men­tului de cercetare pieţe de capital al BCR.

Potrivit lui, acţiunile producătorilor din energie vor permite accesul la randamente foarte atractive ale divi­den­dului, cel mai pro­babil de peste 5%, iar în acest con­text ar trebui privite şi prin­cipalele acţiuni listate la BVB care oferă pers­pec­tiva unor dividende atractive pe 2013.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stag­nare, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,41%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au revenit pe verde încă de la deschi­dere şi au încheiat şedinţa în creştere cu 0,84%, la 1,075 lei. Operaţiunile au însumat 706.000 de lei. În precedentele două zile, preţul acestor titluri a scăzut cu 8%, după ce chiar la închiderea şedinţei de vineri a urcat cu peste 12%.

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, consideră că acţiunile SIF Banat-Crişana evoluează decuplat de titlurile celorlalte patru SIF-uri, în principal pentru că nu a mai distribuit dividende în acest an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO