Business Internaţional

Bursa de acţiuni de la Varşovia va avea listată din octombrie prima companie chineză

Pe Bursa de acţiuni de la Varşovia sunt listate peste 40 de companii străine. Pe Bursa de Valori Bucureşti sunt doar două

Pe Bursa de acţiuni de la Varşovia sunt listate peste 40 de companii străine. Pe Bursa de Valori Bucureşti sunt doar două

Autor: Bogdan Cojocaru

18.09.2013, 20:09 19

Bursa de acţiuni de la Varşovia, cea mai ma­re din Europa Centrală şi de Est, va avea din octombrie, printre cei peste 40 de jucă­tori străini listaţi, prima companie chineză, pro­ducătorul de utilaje de ambalat Peixin. Spre comparaţie, pe Bursa de Valori Bucu­reşti sunt listate doar două companii străine, banca austriacă Erste şi fondul sud-african NEPI, unul dintre cei mai activi investitori de pe piaţa imobiliară românească.

Peixin a lansat deja procedurile pentru ofer­ta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) pe bursa de la Varşovia, iar compania intenţionează să emită 4 milioane de ac­ţiuni, prin care ar putea strânge până la 100 mi­lioane de zloţi (23,6 mil. euro), scrie The Warsaw Business Journal. Emisiunea va reprezenta 25% din capitalizarea Peixin du­pă acest IPO. Planul companiei este să vândă 20% din acţiuni investitorilor indi­vi­duali şi 80% celor instituţionali. Debutul pe bursă este programat pentru 10 octombrie.

Anul trecut, compania a avut un profit net echivalent cu 46,5 mil. euro, iar pen­t­ru prima jumătate a acestui an a ra­portat un rezultat pozitiv de 27,4 mil. euro. 

Bursa de la Varşovia, înfiinţată la doi ani după căderea regimului comunist din Po­lo­nia în 1989, a depăşit Bursa de la Viena în privinţa tranzacţiilor cu acţiuni în 2008, iar în prezent are listate pe platforma principală aproa­pe 440 de companii, printre care PKO Bank Polski, cea mai mare bancă poloneză, şi PZU, cel mai mare asigurător. În 2007 ope­­ra­to­rul bursier, controlat de stat, a lansat plat­for­ma NewConnect pentru companii mai mici, iar doi ani mai târziu a cumpărat MTS-CeTo, o piaţă pentru tranzacţii cu obligaţiuni. Bursa şi-a deschis un august un bi­rou la Lon­dra,  vrea să lanseze o piaţă de tran­zacţionare pen­tru produse agricole şi ali­­mentare şi va cumpăra 30% din Aquis Ex­­change, un sistem alternativ de trading din Londra.

În total, pe bursa de la Varşovia sunt lis­ta­te aproape 900 de companii. Printre cele stră­ine se numără grupul financiar italian UniCre­dit Group, producătorul şi furni­zo­rul de energie electrică CEZ din Cehia, pro­du­cătorul canadian de cărbune New World Resources şi grupul petrolier ungar MOL.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO