Burse - Fonduri mutuale

Investitiile strainilor pe Bursa s-au mentinut pe plus in martie, chiar cu vanzari record

Investitiile strainilor pe Bursa s-au mentinut pe plus in martie, chiar cu vanzari record

Click pentru imaginea marita

11.04.2007, 19:25 16

Vanzarile investitorilor straini pe Bursa de Valori au atins un nivel record luna trecuta, depasind in premiera pragul de 100 de milioane de euro, pe fondul valului de retrageri ale fondurilor de investitii de pe pietele internationale de actiuni, val care a lovit si bursa romaneasca.
Pe de alta parte, achizitiile strainilor au depasit vanzarile acestora cu 46,3 milioane de euro. Investitorii straini au vandut in martie actiuni in valoare de peste 107 milioane de euro, cu circa 46% mai mult decat in luna precedenta.
Bursa a inregistrat caderi puternice pe parcursul lunii trecute, cea mai puternica lovitura resimtind-o la inceputul lunii, cand indicele BET, care urmareste actiunile cele mai lichide de pe piata, a pierdut intr-o singura zi peste 5%.
Per ansamblul lunii, BET a scazut cu 2,3%, in timp ce BET-FI, indicele care urmareste actiunile SIF-urilor, a pierdut aproape 1%. SIF-urile pierdusera insa in medie peste 6% in februarie.
Achizitiile nete ale nerezidentilor (achizitii minus vanzari), in suma de 46,3 milioane de euro, au scazut aproape la jumatate fata de maximul istoric - stabilit chiar in februarie-luna precedenta. Achizitiile strainilor au atins in martie 153,6 milioane de euro, fiind cu 6,4% sau 10,5 milioane de euro mai mici decat in luna anterioara.
"Este totusi bine ca cu tot sentimentul negativ de pe pietele internationale, soldul net al investitiilor nerezidentilor s-a mentinut la un nivel pozitiv. Acest lucru arata ca scaderea pietei s-a datorat in principal conjuncturii de pe pietele internationale", spune Bogdan Campianu, director piete de capital in cadrul Raiffeisen Capital & Investment.
Daca strainii au vandut mai mult, in schimb investitorii romani au fost mai activi la cumparare, achizitiile lor depasind 201 milioane de euro, cu circa 31% sau 47 milioane de euro mai mult decat in februarie. In fapt, achizitiile investitorilor locali s-au situat la cel mai inalt nivel din noiembrie anul trecut.
"Probabil investitorii romani au avut o prezenta mai activa la cumparare ca reactie la scaderile care au avut loc pe Bursa in perioada anterioara. Acestia se asteptau la o corectie de primavara si de aceea au vandut mai mult in lunile anterioare, iar o data cu noile scaderi, au considerat probabil oportun sa intre mai puternic pe cumparare", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Potrivit acestuia, pe piata incepe sa se contureze o noua tendinta, in urma cresterilor puternice inregistrate de actiunile listate pe RASDAQ, investitorii locali incepand sa iasa treptat de pe ele, pentru a intra din nou pe actiunile principale de la Bursa. Investitorii migrasera spre titlurile de pe RASDAQ in cautarea de randamente mai bune - tendinta resimtita pe piata mai bine incepand de anul trecut.
"Avand in vedere ca unele dintre actiunile de pe RASDAQ au crescut foarte mult, depasind orice asteptari, probabil multi au inceput sa-si marcheze din profitul obtinut pe acele titluri si sa se reorienteze catre actiunile lichide de la Bursa", a mai spus Ceuca.
El a adaugat ca aprecierile puternice ale titlurilor listate pe RASDAQ le-au facut pe acestea sa fie mai riscante si sa prezinte in acelasi timp o perspectiva de crestere mai redusa decat a unora dintre actiunile principale de pe piata, cum sunt, de exemplu, SIF-urile.
"La preturile actuale, SIF-urile au un risc mai redus si ofera un potential mai ridicat de crestere decat titlurile consacrate de pe RASDAQ. In urma aprecierilor exagerate, riscul dintr-o data s-a accentuat pe acele titluri. Dupa cresteri de 200%, investitorii trebuie sa se gandeasca ca si corectiile vor fi puternice", este de parere Adrian Ceuca.
Directorul de la Broker considera ca investitorii care au ales sa cumpere luna trecuta au luat o decizie buna. "Minimele pe anul acesta s-au atins deja, iar piata incepe treptat sa reintre pe o tendinta de crestere", spune Adrian Ceuca.
Bogdan Campianu spune la randul lui ca, asa cum cresterea de inceput de an nu a fost la fel de puternica ca aceea din 2006, nici corectia nu va fi la fel de mare, dar totul va depinde in final de ceea ce se va intampla in continuare pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO