Burse - Fonduri mutuale

Intalnirea sefilor SIF cu senatorii a agitat din nou spiritele pe SIF-uri, care au mai castigat 3%

Intalnirea sefilor SIF cu senatorii a agitat din nou spiritele pe SIF-uri, care au mai castigat 3%
10.09.2009, 00:00 21

Sefii SIF-urilor au fost ieri la Senat pentru a discuta cureprezentantii Comisiei de Buget-Finante pe tema proiectului delege privind eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, potrivitinformatiilor disponibile pe site-ul Senatului Romaniei.

Intalnirea era programata la ora 14:00, astfel ca pe Bursa,imediat dupa publicarea informatiei, actiunile SIF-urilor auinceput sa creasca accelerat spre ora pranzului, indicele BET-FIurcand la un moment dat cu 5,1% dupa ce in deschiderea sedinteierau pe minus. Spre sfarsitul zilei, SIF-urile au dat inapoi,avansul coborand la 3%.

Cresterea de ieri a SIF-urilor survine intr-o zi in care piatade la Bucuresti s-a mentinut mai tot timpul pe scadere.

Proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere laSIF-uri a fost trimis spre avizare catre Comisia de buget-finante,care are termen pana pe data de 16 septembrie sa dea un avizconsultativ care poate fi pozitiv sau negativ.

"S-a discutat despre initiativa legislativa de eliminare apragului la SIF-uri in contextul problemelor pietei de capital. Aufost numai patru membri din subcomisia piete de capital din cadrulBuget-Finante si urmeaza sa fim convocati pentru o intalnire si cureprezentantii Comisiei de buget-finante", spune Petre Szel,presedintele Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.

Tot ieri, comisia juridica trebuia sa emita un aviz cu privirela pragul la SIF-uri, insa avizul a fost amanat pentru saptamanaviitoare, potrivit initiatorilor proiectului.

In ultimele luni, SIF-urile au inregistrat crestericonsiderabile, alimentate de speculatiile privind ridicareapragului, care ar da teoretic posibilitatea unor investitori decalibru sa achizitioneze pachete de actiuni importante la celecinci societati de investitii, sau chiar sa preia controlulacestora.

Titlurile SIF Transilvania s-au apreciat numai in ultimasaptamana cu 26,7%, ajungand ieri la un nivel de 0,735 lei/actiune,cresterea fiind cea mai mare de pe Bursa din aceasta perioada.Indicele BET-FI a urcat in acelasi interval cu 18,4%.

Cresterea mai mare consemnata de titlurile SIF Transilvania sepoate explica si prin faptul ca societatea are o initiativa propriede a majora pragul de detinere la 5% din capitalul social.

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3), a spusrecent ca si-a adunat o armata de avocati pentru a-l ajuta ininitiativa de a majora pragul de detinere.

SIF3 a atacat luna trecuta in instanta decizia ComisieiNationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de respingere a majorariipragului de detinere de la 1%, cat prevede legislatia pietei decapital, la 5% din capitalul social, cat au aprobat actionariisocietatii in adunarea generala.

In luna mai, un grup de 18 parlamentari, in frunte cu senatorulPD-L Ovidiu Marian, a propus eliminarea pragului de detinere de 1%la SIF-uri.

In prezent, propunerea este dezbatuta in Parlament de comisiilede specialitate din cadrul celor doua Camere ale Parlamentului,respectiv Senatul si Camera Deputatilor, aceasta din urma fiindcamera decizionala.

Evolutia proiectului de lege

  • Pe 27 aprilie, dupa AGA de la SIF-uri, senatorul Ovidiu Mariananunta ca va sustine clarificarea legslatiei cu privire la pragulde detinere de 1%.
  • Pe 24 iunie, un grup de 18 parlamentari prezinta proiectul deeliminare a pragului de detinere.
  • Pe 30 iulie, proiectul primette aviz favorabil din parteaConsiliului legislativ.
  • Pe 2 septembrie, proiectul este prezentat in biroul permanental Senatului, fiind trimis pentru aviz la comisia juridica sipentru raport la Comisia de buget si finante.
  • Pe 9 septembrie, reprezentantii SIF-urilor se intalnesc cumembrii Comisiei de buget si finante pentru discutii pe margineaproiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO