Burse - Fonduri mutuale

Indicii Bursei, din nou la maxime istorice

27.11.2003, 00:00 13

Seria maximelor istorice ale indicilor BET si BET-C a continuat si in sedinta de ieri, cand cotatiiile companiilor cotate au avansat im medie cu 0,4%. Cresterea moderata a continuat si in randul societatilor de investitii financiare (SIF), care au avansat ieri in medie cu 0,8%.
Indicele BET, care urmareste evolutie celor mai importante zece cotatii, a incheiat ziua la 2023,9 puncte, iar valoarea indicelui BET-C calculata la finalul zilei a fost de 1.323 de puncte.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au fost din nou cele care au tras piata in sus, fiind cele mai tranzactionate de le Bursa, cu operatiuni in valoare de 6 miliarde de lei. Actiunile bancii au avut o valoare ascendenta mai ales in prima parte a zilei, cand au atins un nou maxim al ultimelor sase luni, 19.500 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost de 19.400 lei/actiune, cu 2% mai mare fata de cea de luni.
Banca Transilvania s-a tranzactionat cea mai mare parte a zilei la maximul atins cu o zi inainte 4.000 lei/actiune, pretul cerut de vanzatori. Aceasta a fost si cotatia de inchidere, identica cu cea antarioara. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiunile bancii a fost de doar 740 milioane de lei.
Principala castigatoare dintre SIF-uri a fost Banat-Crisana care a inchaiat ziua la pretul de 4.000 lei/actiune cu 2,6% mai mare fata de valoarea anterioara. Valoarea operatiunilor cu actiunile societatii a fost de 3 miliarde de lei. Trei dintre SIF-uri au incheiat sedinta de ieri la cotatiile din ziua precedenta, iar SIF Oltenia a urcat cu inca 1,8% pana la 2.900 lei/actiune.
Cotatia Petrom a continuat ieri sa scada pe fondul lipsei de cumparatori de pe piata. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiunile companiei petroliere a fost de 800 milioane de lei, iar pretul de inchidere a fost de 1.460 lei/actiune, in scadere cu 0,7%.
O lichiditate mai ridicata decat de obicei au inregistrat actiunile Santierului naval Orsova, cu tranzactii in valoare de peste un miliard de lei. Cotatia a coborat cu 4,3% pe fondul unor ordin de vanzare de valoare ridicata. Cotatia de inchidere a fost de 39.700 lei/actiune.
Printre cele mai importante scaderi de ieri s-au numarat cele ale actiunilor Policolor Bucuresti si Abrom Barlad. Preturile de inchidere ale celor doua actiuni, 5.350 lei/actiune, respectiv 14.000 lei/actiune au fost cu 6% mai mici fata de valorile anterioare.



Impact a primit 106 mld. lei de la actioanri
Doar 5% din actiunile oferite actionarilor de catre compania de constructii Impact Bucuresti au ramas nesubscrise si au fost anulate. In  cadrul majorarii de capital, cea de-a cincea din acest an, in conturile companiei au intrat 106,6 miliarde de lei. Actiunile au fost oferite la un pret de 2.014 de lei, din care 1.000 de lei reprezenta valoarea nominala iar 1.014 de lei a fost valoarea peimei de emisiune. Capitalul social al Impact se va majora astfel la 382 miliarde de lei, iar intentia companiei ca valoarea acestuia sa ajunga la 700 miliarde de lei anul viitor.



Piata Rasdaq
Actiunile companiei Confectii Valui au atins ieri un nou maxim istoric, 20.500 lei/actiune. Titlurile companiei se numara de cateva luni printre cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ. Valoarea operatiunilor de ieri a fost de 154 milioane de lei.
Pe langa rezultatele financiare pozitive ale companiei, o parte a investitorilor sunt atrasi de structura actionariatului companiei, nici unul dintre actionari nedetinand un pachet mai mare de 10%. In aceste conditii, spun unii dintre brokei, este foarte probabil ca o oferta de preluare pentru actiununile Confectii Valui sa apara in urmatorii ani.
Actiunile Rompetrol SA (Vega), listate la categoria I a pietei au ajuns ieri pana la 610 lei/actiune, maximul atins cu o saptamana in urma, in conditiile in care au fost cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ. Cotatia medie a urcat cu 1,6% fata de valoarea anterioara.
Actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Saltina au trecut pentru prima data de la ultima majorare a capitalului social peste pragul de 40.000 lei/actiune. Cotatia medie a castigat 3,4% fata de valoarea anterioara, iar pretul maxim al zilei a fost de 41.000 de lei. Alprom urmeaza sa fuzioneze prin absorbtie cu principalul sau actionar Alro Slatina.
Actiunile companiei de asigurari Asirom Bucuresti au inregistrat un salt de 9,5%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 109 milioane de lei. Toate actiunile s-au transferat ieri la acelasi pret, 2.300 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni Asirom este de 1.000 de lei. Actiunile unei alte companii de asigurari, ARDAF Cluj, au urcat cu 1,8% fata de cotatia precedenta. Tranzactiile de miercuri, in valoare de 368 milioane de lei s-au derulat la pretuiri cuprinse intre 1.320 si 1.400 lei/actiune. ARDAF este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine 67% din actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO