Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET al Bursei de la Bucureşti încheie o serie de cinci şedinţe de scădere şi creşte cu 1,4% marţi. Acţiunile europene, pe cale să închidă cea mai bună zi din ultimele 15 luni. Veşti bune din partea Fed

Indicele BET al Bursei de la Bucureşti încheie o serie...

Autor: Eduard Ivanovici

10.10.2023, 18:07 791

BET s-a apreciat marţi, 10 octombrie cu 1,36%,  cea mai bună dinamică din ultima lună, după cinci zile pe minus pentru indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, cu o scădere cumulată de 3,2%, arată datele agregate de ZF de la BVB.

După o lichiditate de 38,7 milioane de lei ieri, cea mai slabă de la finele lunii august, valoarea tranzacţiilor pe întreg segmentul de acţiuni a ajuns astăzi la 70,5 de milioane de lei, plus 80,3%.

Toţi indicii pieţei locale au înregistrat creşteri, de la 0,3% pe BETAeRO la 1,4% în cazul BET-BK şi 1,6% pe ROTX. Ieri,  Bursa românească a afişat o scădere de 0,9% pe fondul unui fundal roşu la nivel internaţional, ca urmare a temerilor legate de războiul dintre Israel şi gruparea  paramilitară Hamas.

Marţi seara, acţiunile europene înregistrau însă creşteri puternice, susţinute de lipsa extinderii conflictului din Orientul Mijlociu către alte state, o serie de rapoarte neconfirmate că Republica Populară Chineză ia în considerare o nouă rundă de pachete de stimulare a economiei, cât şi de declaraţiei Rezervei Federale din Statele Unite. Oficialii băncii centrale  americane spun că randamentele în creştere ale titlurilor de trezorerie cu maturitate lungă, care influenţează direct costurile suportate de gospodării şi companii, ar putea determina Fed-ul să oprească majorarea ratelor dobânzilor pe termen scurt.

Astfel, oficialii ar lăsa neatinsă dobânda de referinţă când se vor reuni la sfârşitul lunii octombrie, decizie cu potenţial de a alimenta o nouă serie de creşteri pe pieţele internaţionale de capital.

„Factorul determinant din spatele preţurilor acţiunilor este faptul că pieţele se agaţă de declaraţiile Fed, care ar sugera că ciclul de înăsprire a politicii monetare se apropie de sfârşit”, explică Laura Cooper, strateg pentru iShares EMEA, BlackRock.

Între timp, Banca Centrală Europeană a declarat că ratele actuale ale dobânzilor din zona euro, stabilite luna trecută la un prag record de 4%, se află la un „nivel bun”, adăugând că nu a sosit momentul pentru noi majorări.

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 1,9% la ora redactării ştirii şi se pregătea să încheie cea mai bună şedinţă din iulie 2022, scrie Financial Times.

 

Sursa: MarketWatch

 

La Londra, indicele FTSE 100 urca cu 1,7%. DAX din Germania şi CAC 40 din Franţa creşteau cu 1,9%, FTSE-MIB de la Milano era pe plus cu 2,3% şi IBEX-35 de la Madrid afişa un avans de 2,2%. În estul continentului, WIG20 de la Varşovia se aprecia cu 2,9%, iar BUX, indicele bursei maghiare, creştea cu 1,2%.  

Marii indici din SUA urcau cu 0,7%-1%, în vreme ce preţul barilului de petrol WTI scădea cu 1%, iar indicele volatilităţii VIX pierdea peste cini procente. Aurul spot creştea cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO