Burse - Fonduri mutuale

Indicele BET a urcat cu peste 7% de la începutul anului, însă Erste a tras în jos capitalizarea bursieră

Indicele BET a urcat cu peste 7% de la începutul anului,...

Autor: Ioana Tudor

18.07.2014, 00:00 267

Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, care urmăreşte cele mai lichide zece companii listate, a urcat cu 7,2% de la începutul anului, în timp ce capitalizarea bursei, ce redă valoarea tuturor companiilor listate, s-a diminuat cu aproape 4,5%, în principal din cauza scăderii drastice a valorii de piaţă a băncii austriece Erste Bank (EBS), a cărei pondere în totalul capitalizării bursiere este semnificativă, ajungând în prezent la circa 30%.

Valoarea de piaţă a băncii austriece s-a redus în perioada analizată cu peste 26%, de la 49 miliadre de lei (11,1 mld. euro) la 36 mld. lei (8,1 mld. euro). Acţiunile Erste se tranzacţionau la începutul anului la preţul de 114,2 lei/titlu, în timp ce joi acţiunile băncii se tranzacţionau la o cotaţie de 83,6 lei/titlu.

Cea mai drastică scădere a acţiunilor Erste, de aproape 15%, a avut loc pe 4 iulie, după ce austriecii au anunţat că grupul va închide anul cu un rezultat negativ record de 1,6 miliarde de euro şi că Banca Comercială Română (BCR), pe care o controlează, va reintra, de asemenea, pe pierdere.

Bursa de la Bucureşti avea la începutul anului o capitalizare de 134 miliarde de lei (30,5 mld. euro), iar minimul anului, de 123 miliarde lei (28 mld. euro), a fost atins pe 10 iulie, când acţiunile Erste au coborât, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din ultimele şapte luni şi jumătate, respectiv 79,3 lei/unitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO