Burse - Fonduri mutuale

Încep să apară peştii mari la Hidroelectrica: Un singur investitor a luat 500.000 de acţiuni pentru 56 mil. lei. Până acum, în aproape patru ore, subscrierile sunt de 180 mil. lei

Încep să apară peştii mari la Hidroelectrica: Un...

Autor: Liviu Popescu

23.06.2023, 13:01 35493

Un singur investitor a subscris 500.000 de acţiuni Hidroelectrica în jurul orelor prânzului în prima şedinţă de ofertă de listare a producătorului de energie electrică la Bursa de Valori Bucureşti, ceea ce la preţul de 112 lei pe acţiune înseamnă un ordin de 56 de milioane de. lei. Este cel mai mare ordin introdus până acum în platformele brokerilor, arată datele agregate de ZF.

Subscrierile de până acum, începute la ora 9 dimineaţa, deci cu circa patru ore în urmă, se ridică la 1,68 mil acţiuni, adică aproximativ 180 milioane de lei, echivalentul a 36 de milioane de euro. Acestea sunt doar subscrierile pentru investitorii de retail care, în primele cinci zile ale ofertei, programată a se încheia pe 4 iulie, dispun de un discount de 3%.

Acum, aceştia introduc ordinul la 112 lei, iar restul de patru lei (reprezentând discountul de 3%) le va fi ulterior restituit în conturi. Pe de altă parte, la Bursa de la Bucureşti, se observă o presiune puternică la vânzare vineri după-amiaza, respectiv o depreciere de 1,5% pe indicele principal BET.

Brokerii pun aceste vânzări şi pe seama apariţiei prospectului Hidroelectrica, fiind cel mai probabil un preţ pe placul investitorilor. Cu alte cuvinte, spun unii analişti consultaţi de ZF, presiunea la vânzare ar putea persista în zilele următoare pentru ca investitorii sa facă rost de lichidităţi, având în vedere că banii pentru subscrierile Hidroelectrica trebuie să fie decontaţi în conturile investitorilor.

La ora publicării ştirii, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionau în scădere cu 3,5%, pe un rulaj de 12,5 milioane de lei, jumătate din lichiditatea întregului segment de acţiuni de la BVB.

FP va vinde cel puţin 17,34% din participaţia la compania de stat, cu posibilitatea de a vinde integral pachetul de 19,94% dacă cererea este mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO