Burse - Fonduri mutuale

Impact are active de 400 de milioane de euro, dar valoarea bursiera este la un sfert

21.08.2008, 19:25 21

Valoarea activelor imobiliare ale companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor (IMP) se ridica la 399,7 mil. euro, conform unei evaluari realizate la data de 15 august de firma de consultanta imobiliara DTZ Equinox, potrivit companiei.
Actiunile Impact au pierdut ieri, 3,5%, si au inchis sedinta la un pret de 0,166 lei/actiune, un nou nivel minim pentru acest an. La aceasta cotatie, valoarea de piata a Impact este de 332 mil. lei (93,5 mil. euro).
La finele lunii iunie, activele imobilizate ale Impact erau inregistrate in contabilitate la valoarea de 174,5 mil. euro, potrivit raportarilor pe standarde internationale (IFRS), nivel de peste doua ori mai redus comparativ cu cel estimat recent de DTZ.
Evaluarea realizata de firma de consultanta imobiliara plaseaza valoarea activelor nete ale Impact la finele lunii iunie la nivelul de 460,1 mil. euro, potrivit conducerii societatii.
Ultima evaluare realizata de DTZ, din 15 aprilie anul trecut, indica o valoare a activelor nete ale dezvoltatorului de 200,7 mil. euro.
La aceeasi data, activele imobilizate ale Impact erau estimate la 207 milioane de euro, nivel aproape la jumatate fata de cel evaluat recent.
"Cresterea de activ s-a datorat in principal proiectului Greenfield pe care-l dezvoltam si avansului preturilor la terenuri dupa ce am obtinut autorizatiile de constructii pentru acestea", a explicat Carmen Sandulescu, directorul economic si unul dintre principalii actionari ai Impact Bucuresti.
Impact a rascumparat in ultimele saptamani din piata peste 8,1 mil. de titluri proprii, pentru care a platit in total circa 1,6 mil. lei (circa 455.000 de euro).
Cumpararile companiei fac parte dintr-un program destinat achizitiei de pana la 4% din actiuni pentru a fi acordate salariatilor, ceea ce inseamna ca la cotatiile actuale Impact ar putea cheltui circa 4,5 mil. euro.
Dezvoltatorul imobiliar a anuntat o crestere cu 30% a profitului net pe primele sase luni, pana la 14,1 mil. lei (3,8 mil. euro), iar vanzarile companiei, in principal proprietati rezidentiale, s-au majorat in aceeasi perioada de 2,4 ori, ajungand la 77 mil. lei (21 mil. euro), conform standardelor romanesti de contabilitate.
"Noi am vandut din februarie si pana in prezent apartamentele din Bucuresti la aceleasi preturi. Pana la acea data, preturile au crescut. Pentru perioada urmatoare probabil ca preturile vor inregistra cresteri mai mici. Constructiile noi n-au cum sa scada din cauza costurilor in crestere cu materialele si manopera. Cred ca marjele de profit in sector se vor reduce", spune Carmen Sandulescu.
Actionarul principal al Impact este Dan Ioan Popp, care detine 27,96% din titluri, Carmen Sandulescu, directorul economic al companiei, controleaza 11,3%, iar fondul american de investitii Julius Baer International Equity Fund detine 8,46% din titluri, conform celor mai recente date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO