Burse - Fonduri mutuale

Impact a pierdut 50% din valoarea de piata de la inceputul anului

Impact a pierdut 50% din valoarea de piata de la inceputul anului
13.03.2008, 20:53 14

Actiunile Impact Developer & Contractor (IMP), singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori Bucuresti, au scazut de la inceputul anului cu 50%, aceasta fiind cea mai mare corectie de pe Bursa.
Titlurile Impact erau cotate la sfarsitul lui 2007 la 0,5 lei, pretul acestora coborand in ultimele zile in apropierea nivelului de 0,25 lei/actiune. In acelasi interval, indicele principalelor zece companii de la Bursa, BET, in care sunt cuprinse si actiunile Impact, a pierdut 25%.
Dan Ioan Popp, presedintele Impact, a pierdut circa 80 mil. euro din scaderea actiunilor in ultimele opt luni, participatia sa de 28% fiind evaluata in prezent la 38,5 mil. euro, fata de 120 mil. euro in luna iulie.
"De vina pentru scaderea actiunilor sunt in special fondurile straine speculative, dar si investitorii locali. Fondurile straine mari, care au investit in companie pe termen lung, nu dau mare importanta acestor scaderi de moment", a declarat pentru ZF Dan Ioan Popp.
De la mijlocul lunii iulie, valoarea Impact s-a redus cu circa 65%, scaderea incepand odata cu declansarea crizei subprime din SUA.
Analistii sustin ca scaderea mai puternica a actiunilor Impact fata de restul pietei se incadreaza in evolutia actiunilor companiilor din sectorul imobiliar la nivel international, acestea fiind cele mai afectate de criza financiara, alaturi de companiile din sectorul financiar. Fondul austriac Immoeast, cel mai puternic cumparator de pe piata imobiliara romaneasca, a pierdut in ultimele opt luni circa 40% din valoarea de piata, pretul actiunilor scazand in aceasta perioada de la 10 euro la 6 euro.
Totusi, analistii mai spun ca scaderea actiunilor Impact a fost determinata si de faptul ca rezultatele operationale raportate de companie pentru anul trecut au fost sub asteptari, in ciuda profitului ridicat raportat din reevaluarea proprietatilor. "A fost un context general nefavorabil actiunilor din real estate, dar cred ca o contributie la aceasta scadere o are si faptul ca nici in 2007 compania nu a confirmat in activitatea de baza si nu si-a atins targeturile", sustine Carmen Arsene, analist la CA IB Securities.
Scaderea actiunilor Impact a afectat puternic fondurile straine de investitii care au investit in companie in toamna anului trecut, precum Lehman Brothers si Julius Baer, care au pierdut peste 60% din suma investita atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO