Burse - Fonduri mutuale

Impact, 18,4 mil. euro din vanzarea unor parti de proiecte

Impact, 18,4 mil. euro din vanzarea unor parti de proiecte

Click pentru imaginea marita

23.04.2008, 18:33 15

"Deocamdata ne aflam in negocieri pentru vanzarea unor participatii la proiecte aflate la inceput catre parteneri financiari internationali cu expunere in zona real estate care estimam ca vor fi semnate in perioada mai-iunie. In bugetul pe anul acesta sunt previzionate veniturile astfel obtinute din proiectul Greenfield", a declarat Carmen Sandulescu, directorul economic al Impact Bucuresti si unul din principalii actionari ai societatii, cu 11% din actiuni.
La proiectul Greenfield, compania se afla in prezent in stadiul de dezvoltare a primei etape aferenta acestuia, pe o suprafata de aproape 9,8 hectare dintr-un total de 52 de hectare.
Impact si-a programat pentru acest an realizarea unui profit brut de 203,8 mil. lei, in scadere cu 36% fata de castigul obtinut in 2007, potrivit standardelor internationale de contabilitate (IFRS).
Cu toate acestea, profitul din exploatare este previzionat sa se majoreze in aceeasi perioada de 2,4 ori, la 65 mil. lei (18,5 mil. euro).
"Cresterea profitului din exploatare are la baza livrarile cu aproximativ 80% mai mari din acest an, in conditiile in care multe proiecte erau anul trecut in stadii relativ avansate de finalizare", a precizat Carmen Sandulescu. Compania estimeaza ca reevaluarea activelor imobilizate, in special terenurile pe care le are in patrimoniu, le va aduce in 2008 un castig de 100,9 mil. lei (28,8 mil. euro), dupa ce contributia acestora la rezultatul anului trecut s-a ridicat la 309,3 mil. lei (92,7 mil. euro).
"La reevaluarea terenurilor am luat in calcul o crestere pentru acest an in medie de 20% la terenurile pe care nu am inceput inca sa dezvoltam proiecte", spune Sandulescu.
In 2007, Impact a obtinut un profit brut pe date IFRS de 322,47 mil. lei (96,6 mil. euro), de peste 2,3 ori mai ridicat decat cel obtinut in anul precedent si care provine aproape integral din reevaluarea terenurilor societatii.
Pe standarde romanesti de contabilitate (RAS), profitul dezvoltatorului Imobiliar s-a redus anul trecut de 2,4 ori, la 7,4 mil. lei (2,2 mil. euro), pe fondul pierderilor la nivel financiar cauzate de diferentele nefavorabile de curs.
Rezultatul pe RAS al Impact nu include castigul din reevaluarile imobilelor, care nu a fost inclus nici in bilantul societatii la nivelul rezervelor din reevaluare.
Compania a prevazut pentru 2008 investitii in valoare de 250 mil. lei (71,4 mil. euro), nivel de trei ori mai mare comparativ cu cel aferent anului trecut.
O parte insemnata din aceasta suma, respectiv 130 mil. lei, urma sa fie destinata achizitiei de terenuri.
"Avand in vedere cresterea preturilor la terenuri din ultima perioada, mi-e greu sa cred ca vom investi o suma asa mare in terenuri, pentru ca, economic vorbind, nu se mai renteaza. Cu acesti bani probabil vom dezvolta partea de infrastructura a proiectelor pe care le avem in desfasurare", a precizat Carmen Sandulescu.
Actiunile Impact au scazut de peste doua ori de la inceputul acestui an, la ultimul pret, de 0,226 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 127 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO