Burse - Fonduri mutuale

„Imi vine greu sa dau o directie pentru Bursa pe termen mediu”

„Imi vine greu sa dau o directie pentru Bursa pe termen mediu”
13.05.2010, 23:06 29

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in crestere, cuun avans de 2,7% pe indicele BET, al celor mai lichide zecetitluri, in timp ce indicele energetic BET-NG a urcat cu putinpeste 1,5%. Societatile financiare, grupate sub BET-FI au pierdut1,7% fata de referinta, corectie data in principal de evolutianegativa a titlurilor SIF Oltenia (SIF5). Actiunile societatiifinanciare au coborat ieri cu 7,3%, pana la pretul de 1,6lei/unitate.

"Corectiape titlurile SIF Oltenia cred ca este prea mica tinand cont devaloarea dividendelor acordate. Este posibil sa asistam incontinuare la scaderi pe aceste titluri", a apreciat Adrian Ciudin,directorul de tranzactionare al Carpatica Invest, societatea debrokeraj a Bancii Carpatica.

In top la aceasta categorie au urmat corectiile titlurilor SIFMuntenia (SIF4), de 1,3%, SIF Moldova (SIF2), cu minus 0,9% si SIFTransilvania (SIF3), cu o scadere de 0,8% fata de cotatia demiercuri. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit sa inchidape plus, cu un avans de 4,8% fata de referinta.

"S-a discutat de prea mult timp despre pragul de detinere laSIF-uri, dar pe termen scurt cred ca este singurul catalizatorpentru societatile financiare. S-a pierdut tot optimismul dinpartea investitorilor cu privire la majorarea pragului, iar acestiaasteapta primele masuri clare in acest sens. Nici nu se vinde peSIF-uri in speranta majorarii pragului, dar nici nu se cumpara,pentru ca investitorii incep sa creada ca acest demers nu o sa maiaiba loc", a mai spus Ciudin.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit peplus in sedinta de ieri, cu aprecieri de 2,9% si respectiv 5,8%, perulaje care au depasit 5,4 mil. lei. Valoarea totala atranzactiilor de ieri s-a ridicat la 6,7 mil. euro.

"Pe termen scurt ma astept la o reducere a volumelor, inconditiile in care datele de inregistrare pentru dividende au camtrecut", a explicat Ciudin.

In sectorul energetic, actiunile Transgaz (TGN) au revenit pescadere in sedinta de ieri, cu o corectie de 0,4% fata dereferinta, coborand astfel la pretul de 234 lei/unitate. Pe plus auinchis actiunile OMV Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL), cuaprecieri de 3,2% si respectiv 2,2% fata de cotatia demiercuri.

Si sectorul constructiilor a inregistrat aprecieri in sedinta deieri, actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI)urcand cu 1,5% si respectiv 5,5% fata de cotatia de miercuri.Titlurile Romcarbon Buzau (ROCE) au pierdut ieri peste 7,3%, dupace compania a publicat rezultate trimestriale in scadere.

"Suntem in continuare intr-o perioada de scaderi, dar cred ca petermen scurt vom vedea din nou o apreciere speculativa aprincipalelor cotatii. S-au injectat foarte multi bani pe planeuropean, insa pe intern stam foarte prost. Imi vine greu sa dau odirectie pentru piata locala pe termen mediu", a incheiatCiudin.

Principalele piete europene au revenit in sedinta de ieri peminus, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 coborand cu aproape 1%fata de referinta. Din regiune, doar indicele britanic FTSE 100evolua pe plus spre inchidere, cu un avans de doar 0,1%. Indiceleamerican Dow Jones deschidea sedinta in scadere, cu o corectie depeste 0,1% fata de sedinta de miercuri.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1), dupa ce ieri afost ultima zi de inregistrare pentru dividend, iar actiunile auurcat cu peste 4%.
  • Evolutia titlurilor Petrom Aviation (ROFU), dupa ce compania apublicat rezultatele financiare trimestriale in crestere ieri.
  • Evolutia titlurilor Romcarbon Buzau (ROCE), care au pierdutpeste 7% in sedinta de ieri, fiind ultima zi de inregistrare pentrudividend.
  • Evolutia actiunilor Santierului Naval Orsova (SNO), pe fondulpublicarii rezultatelor trimestriale, cu afaceri in scadere cu33%.
  • Evolutia titlurilor Condmag (COMI), dupa ce compania a publicatjoi venituri in stagnare la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO