Burse - Fonduri mutuale

Ilie, ING: "Nimeni nu stie ce se va intampla a doua zi, cu atat mai putin peste cateva luni. Cred ca ne mai asteapta luni de dureri"

15.09.2008, 23:08 31

Bursa de la Bucuresti a resimtit puternic socul produs pe pietele internationale de capital de falimentul Lehman Brothers, indicele BET-XT care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata inregistrand ieri o scadere de 4,2%.

SIF-urile au pierdut, la randul lor, peste 5%, dupa ce scaderile de pe parcursul sedintei atinsesera chiar 7%. Toti indicii bursieri au ajuns astfel la noi minime pentru ultimii trei ani.

Scaderile sunt insa nesemnificative, in comparatie cu Bursa de la Londra, unde Royal Bank of Scotland a scazut cu 13%, sau in comparatie cu bursele americane, unde asiguratorul AIG a pierdut peste 40%. BRD, cea mai mare banca listata la BVB, a scazut cu 4,5%.

Caderea de ieri a burselor internationale nu a mai fost insa o surpriza pentru piata locala, care se afla de multa vreme pe un trend descendent si a mai inregistrat scaderi cel putin la fel de spectaculoase in ultima luna.

Brokerii si analistii locali sustin insa ca, desi era asteptata caderea unei banci mari din SUA, ceea ce s-a intamplat pe piata americana in ultimele zile arata ca problemele din sectorul financiar sunt departe de a se fi incheiat, iar incertitudinea a ajuns la cote maxime.

"Singurul lucru care se poate spune la ora asta e ca este o mare incertitudine in piata la toate nivelurile. Nimeni nu stie ce se va intampla a doua zi, cu atat mai putin peste cateva luni. Cred insa ca ne mai asteapta luni de dureri in piata. Asa cum arata lucrurile astazi este aproape imposibil de spus ca vor aparea evenimente pozitive in perioada urmatoare", sustine Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.

Majoritatea brokerilor si administratorilor de fonduri sunt insa pesimisti si vad o continuare a crizei si reactii dure pe pietele de capital, care vor afecta inclusiv Bursa de la Bucuresti.

"Reactia internationala la situatia de pe piata financiara americana va fi una dura, poate chiar de lunga durata, care va duce la o accentuare a sentimentul de incertitudine printre investitori. Putem spune ca americanii se confrunta cu cea mai mare criza a pietei financiare din '33 si pana acum, iar daca economia americana nu ar fi mult mai solida in prezent decat era atunci, bazata pe alte principii, efectele ar fi fost asemanatoare", sustine Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest din Arad.

Rares Nilas, directorul general al BT Securities, crede ca in perioada urmatoare piata americana, dar si celelalte piete internationale se vor confrunta cu un fenomen de supra-vanzare, care va duce preturile actiunilor in jos indiferent de rezultatele financiare ale companiilor.

"Criza bancilor de investitii din Statele Unite va duce la accentuarea fenomenului de supravanzare, ceea ce cu siguranta va avea un efect in lant asupra pietei americane de capital. Exista o supraoferta de instrumente financiare, prin care bancile de investitii incearca sa-si majoreze capitalul, iar acest lucru va duce sigur la o scadere a preturilor", explica el.

"De asemenea piata americana este dominata de un puternic sentiment negativ, iar orice zvon genereaza presiune la vanzare. Falimentele in lant de care se tot vorbeste pe piata americana tin de o parte investitorii, care refuza sa intre pe piata, riscurile fiind pur si simplu prea mari", mai spune Nilas, care crede insa ca situatia actuala a pietei americane nu se poate asemana cu cea din '33.

Efectele crizei financiare din ultimele luni s-au extins insa puternic in economia reala, atat SUA, cat si Europa confruntandu-se cu incetinirea ritmului de crestere economica si scaderea consumului, iar valul de concedieri din sectorul financiar si cresterea costurilor de finantare nu vor face decat sa accentueze aceste probleme.

"Criza din Statele Unite este generata in principal de scaderea generalizata a consumului, care a stat la baza cresterii economice americane dintotdeauna, acest lucru ducand la lipsa lichiditatii. Astfel, toate instrumentele financiare prin care companiile americane incearca sa-si majoreze capitalurile nu mai dau randament in aceste conditii", spune Octavian Molnar.

"Ca o prima masura de stabilizare a pietei de capital americane ar fi stimularea consumului, insa acest lucru nu se poate face deocamdata, din moment ce piata imobiliara din Statele Unite inca sufera de pe urma crizei subprime. Din aceasta cauza, cel mai probabil, vor mai exista falimente printre bancile americane", explica el.

Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, crede ca problemele de pe piata americana vor continua sa afecteze Bursa de la Bucuresti, in conditiile in care pe piata nu mai exista investitori.

"Problemele de pe piata americana sunt cele mai grave de mult timp. Lehman Brothers, Merril Lynch, AIG sunt nume cu traditie, iar caderea lor, pe langa socul pe care-l genereaza, arata ca problemele nu s-au incheiat si probabil ca va mai dura ceva timp pana se vor rezolva. Nici piata din Romania nu-si va reveni curand, fiind legata de ceea ce se intampla afara", spune Pasol.

El spune insa ca socul nu a fost la fel de puternic cum ar fi fost in urma cu cateva luni, din cauza ca investitorii lipsesc din piata, iar trendul era oricum unul descendent.

"Investitorii pe termen lung sau cei de portofoliu nu prea mai erau in piata in ultimele luni si nici speculatori nu prea mai sunt in ultima perioada, acestia asteptand o clarificare a situatiei", sustine Pasol.

 

Administratorii de fonduri vad scaderi mai mari pe piata romaneasca. Managerii de fonduri mutuale sustin insa ca piata locala va reactiona mai violent decat pietele mature la impactul crizei financiare internationale, care a atins noi maxime pe fondul caderii sectorului financiar american.

Lichiditatea redusa alaturi de caracterul speculativ si emotional al putinilor investitorii ramasi fac Bursa de la Bucuresti mult mai vulnerabila la stirile negative din plan international.

In primul semestru al anului, piata romaneasca a fost printre cel mai grav afectate piete din regiunea Europei de Centrale si Est, cu scaderi de 34,9%, in conditiile in care piata bulgara a pierdut 34,4%, cea din Ucraina a scazut cu 32,6%, iar cea din Ungaria a scazut cu 16,5%.

"Grupurile financiare internationale trec astazi prin cea mai dificila "sesiune de examene". Aceste momente nu cred ca vor fi uitate si nu trebuie sa fie uitate prea usor in istorie", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare BCR Asset Management (AM).

"Lichiditatea redusa a Bursei locale face ca atat cresterile, cat si scaderile sa fie de mare amploare, astfel se explica si sensibilitatea crescuta a pietei romanesti la stirile negative din plan international", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.

Trei dintre cele mai importante grupuri financiare din SUA au declansat, ieri, o adevarata avalansa de stiri negative, care a dus la scaderi drastice pe toate bursele europene. Lehman Brothers, a patra banca de investitii din Statele Unite ale Americii, a cerut Guvernului american sa intre sub protectia legii falimentului, Merrill Lynch, un alt gigant financiar, a fost de acord sa fie preluat de Bank of America, in timp ce AIG face tot posibilul pentru a-si reface capitalul, incercand chiar obtinerea unui imprumut de la FED.

"Caderea Lehman Brothers nu este o noutate, se stia ca o mare banca va urma sa cada, lipsea doar numele. Mai mult, Lehman Brothers intampina dificultati de ceva timp. Aceasta suprapunere de vesti negative este elementul de noutate si care genereaza o nervozitate suplimentara pe pietele internationale", a continuat Neacsu de la BCR AM.

"Este posibil ca impactul stirilor negative din SUA sa fie exagerat pe piata locala, daca analizam experientele trecute. Acest lucru este cauzat in principal de faptul ca investitorii locali actioneaza emotional si se comporta in cea mai mare parte speculativ", a declarat Jan Pricop, director general adjunct la societatea de administrare KD Investments.

Primele semne de adancire a crizei financiare au fost trase de colapsul bancii de investitii Bear Stearns din primavara, salvata de la faliment prin interventia Fed care a sprijinit cu 30 de miliarde de dolari achizitia bancii de investitii de catre JP Morgan. A urmat nationalizarea bancii britanice Northern Rock si interventia Fed in cazul celor doi giganti americani ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac.

"Intrebarea care se ridica este daca acesta este sfarsitul sau este inca un episod dintr-un lung serial de asezare a pietelor financiare.

Mi-e teama insa ca vom mai asista si la alte episoade de acest gen, poate chiar si pe teren european. Fuziuni si achizitii grabite intre grupurile financiare, care vor functiona ca solutii de avarie pentru evitarea unor falimente", a explicat Neacsu.

In ciuda loviturii grele pe care sectorul financiar american a dat-o pietelor internationale de actiuni, administratorii de fonduri isi pun sperantele in regresul pretului la petrol care ar putea usura din presiunea inflationista la nivel mondial. Ieri pretul petrolului a scazut cu peste patru dolari, sub 97 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimelor sapte luni.

"Problemele din sectorul financiar pot contamina si alte sectoare de activitate, chiar daca companiile raporteaza rezultate financiare bune. Un suport pentru revenirea pietei de actiuni este scaderea pretului la petrol, care va tempera si presiunile inflationiste", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.

"Intoarcerea pretului de petrol la nivelul de dinaintea crizei este un semnal bun. In cat timp va atinge insa pragul de 60-70 de dolari pe baril, cat este considerat a fi pretul corect, este greu de estimat", a spus Neacsu.

Alaturi de evolutia pretului de petrol, politicile monetare ale bancilor centrale europene vor avea un impact semnificativ asupra revenirii pietelor de actiuni. "Instrumentele de politica monetara folosite de bancile centrale pot ajuta la nivel inflationist, pe de alta parte pot dauna sectorului bancar. Astfel ca deciziile bancilor centrale trebuie sa pastreze un echilibru", a continuat Neacsu, adaugand ca de o eventuala decizie de majorare a ratei dobanzii de catre Banca Nationala a Romaniei depinde evolutia leului, o slabire a monedei nationale avand un impact direct asupra deficitului de cont curent.

 

Impact: Falimentul Lehman Brothers nu ne afecteaza. Criza de pe Wall Street nu are insa doar efecte indirecte pe Bursa de la Bucuresti.

Una dintre cele mai lovite companii de pe piata locala a fost in ultimele saptamani dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), la care Lehman Brothers a cumparat in urma cu un an un pachet de 2,8% din actiuni. Ieri, titlurile Impact au scazut cu 4,7%, in linie cu piata, dar in ultima luna pierderea se ridica la 50%. Scaderile au venit pe fondul temerilor ca problemele Lehman Brothers ar putea determina vanzarea unor active, inclusiv participatia pe care banca americana de investitii o detine la Impact.

Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar spun ca falimentul Lehman Brothers nu afecteaza activitatea societatii si nici evolutia actiunilor proprii pe piata, in conditiile in care celelalte companii din grupul Lehman, inclusiv fondul de private equity al Lehman (LBREP III Europe), care detine un pachet de 2,8% din actiunile Impact Bucuresti, vor functiona in continuare.

De asemenea, reprezentantii Impact au mai precizat ca pozitia de actionar al fondului de investitii din grupul Lehman la dezvoltatorul imobiliar nu are cum sa afecteze societatea, in conditiile in care Impact nu detine nicio creanta asupra bancii de investitii aflata in insolvabilitate.

Reprezentantii Impact au subliniat faptul ca divizia de private equity care a participat la achizitia pachetului de actiuni al societatii nu intentioneaza sa vanda participatia la dezvoltatorul autohton.

Lehman Brothers a dat in urma cu un an 9,6 mil. euro pentru 2,8% din actiunile Impact. In ultimul an actiunile Impact au pierdut circa 80% din valoare, iar valoarea participatiei Lehman Brothers a scazut cu circa 7,7 mil. euro, pana la 1,9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO