Burse - Fonduri mutuale

Holdingul Roca Industry încheie T1/2023 cu afaceri de 82 mil. lei şi pierderi de 5,5 mil. lei

Holdingul Roca Industry încheie T1/2023 cu afaceri de 82...

Autor: Liviu Popescu

16.05.2023, 18:49 255

Holdingul Roca Industry (ROC1), cu participaţii în şase companii, a raportat pentru T1/2023 afaceri la nivel consolidat de 82,3 mil. lei şi pierderi de 5,5 milioane de lei, potrivit raportului trimestrial publicat marţi seară la Bursa de Valori Bucureşti. La T1/2022 holdingul a avut afaceri de 44,5 mil. lei şi un rezultat net de 0,2 mil. lei însă societatea menţionează că această comparaţie nu este relevantă pe fondul mai multor achiziţii din ultima perioadă.

“Având în vedere că achiziţiile realizate de Roca Industry pe parcursul anului 2022 au avut loc începând cu luna martie (astfel încât niciuna dintre acestea nu au performanţa inclusă în rezultatele financiare consolidate de la T1 2022), în paralel cu contextul propice al industriei materialelor de construcţii din primul trimestru al anului 2022, comparabilitatea dintre rezultatele consolidate de la T1 2022 şi cele de la T1 2023 nu oferă o imagine fidelă a realităţii”, se arată în raportul holdingului.

Roca Industry are o capitalizare bursieră de 155 mil. lei iar în 2023 acţiunile au scăzut cu 18%. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 4,15% iar BETAeRO cu 8,3%.

“Deşi cifra de afaceri consolidată a crescut cu 84% în T1 2023 vs T1 2022, cheltuieli operaţionale mărite au condus la obţinerea unei EBITDA la nivel consolidat de 3,1 mil. RON, cu o marjă de 4% din cifra de afaceri. Tranzacţiile realizate pe parcursul anului 2022, care au condus la consolidarea holdingului, au generat şi o creştere a cheltuielilor cu deprecierea şi amortizarea în urma recunoaşterii fondului comercial provenit din achiziţii, precum şi a cheltuielilor financiare ca urmare a majorării dobânzilor bancare şi a noilor facilităţi de credit necesare companiilor din grup (inclusiv LBO-uri – leveraged buyout) au influenţat negativ rezultatul net. Astfel, pierderea netă consolidată înregistrată a fost de 5,5 mil. RON”.

Ioan-Adrian Bindea, director general al Roca Industry, spune că holdingul va continua investiţiile şi că obiectivul de a ajunge la opt deţineri în portofoliu rămâne valid. “Aşa cum am menţionat cu fiecare ocazie, suntem într-un construct de termen lung, care aduce valoare acţionarilor în timp. Pentru a maximiza valoarea, pentru a ne atinge obiectivele şi a susţine reindustrializarea României prin creşterea de campioni regionali, lucrăm deja la la obiectivul de listare pe piaţa principala a Bursei de Valori Bucureşti”.

Roca Industry este compania holding care gestionează societăţile din grup, fără a avea activitate comercială sau de producţie de sine stătătoare. La finalul lunii martie 2023, Holdingul deţinea participaţii în şase companii productive: Bico, Evolor (ex Sarcom), Eco Euro Doors (EED) şi Dial Hârşova în mod direct, precum şi în Terra şi Europlas Lux – indirect, prin intermediul Bico, şi controla două vehicule investiţionale (SPV-uri – Doorsrock4 şi Nativerock1).

@ Alte informaţii din raportul trimestrial

În primul trimestru al anului 2023, Roca Industry a obţinut o EBITDA consolidată de 3,1 mil. RON, fiind generată în principal din activitatea desfăşurată de companiile Evolor – fost Sarcom (EBITDA 2,1 mil. RON), EED (EBITDA 1,3 mil. RON), Terra (EBITDA 0.8 mil. RON) şi Dial (EBITDA 0.4 mil. RON).

Compania holding, filiala Bico şi vehiculele investiţionale (SPV-urile) înfiinţate cu scopul de a finanţa tranzacţiile de achiziţie a participaţiilor ( Doorsrock4 şi Nativerock1) au generat o EBITDA negativă cumulată de 1.5 mil. RON, reprezentând în principal costurile operaţionale de funcţionare ale holdingului, precum şi alte cheltuieli din activitatea curentă desfăşurată de companii.

EBITDA consolidată în T1 2023 de 3.1 mil. RON a fost cu 23% mai mică comparativ cu T1 2022, în principal din cauza scăderii EBITDA realizată de Bico in primele 3 luni ale anului 2023 (-0.2 mil. RON in T1 2023 vs 4.3 mil. RON in T1 2022), ca urmare a aplicarii unei politici de destocare, respectiv de vânzare a produselor finite obţinute la un cost ridicat pe parcursul anului 2022. Această politică vine în contextul în care, după o perioadă scurtă de timp de dezechilibre economice simţite în piaţă pe parcursul căreia materiile prime au înregistrat preţuri ridicate, acestea au avut un trend descendent care se menţine şi la data prezentului raport. Astfel, companiile care au produs în acea perioadă atipică nu au avut capacitatea să încorporeze întregul cost de producţie în preţul produselor vândute. De asemenea, rezultatul obţinut din activitatea de exploatare este influenţat de sezonalitatea pieţei în care activează compania, astfel conform statisticilor din industrie, trimestrele 1 şi 4 generează vânzări mai scăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO