Burse - Fonduri mutuale

Hidroelectrica vs. companiile similare listate pe pieţele internaţionale. Evaluarea Hidroelectrica a crescut cu 155% în ultimii cinci ani, faţă de 88% pentru Iberdrola şi 87% în cazul Verbund

Hidroelectrica vs. companiile similare listate pe...

Autor: Tibi Oprea

21.06.2023, 07:00 1846

Din perspectiva indicatorilor de evaluare, Hidroelectrica are un PER de 12,3, sub mediană (14,9) şi sub multiplii altor companii mari. În schimb, raportul EV la EBITDA se prezintă uşor mai ridicat decât mediana eşantionului.

Pe fondul dinamicii rezultatelor financiare, al contextului pieţei de energie şi al creşterii în popularitate a trendului de sustenabilitate, evaluarea celui mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, a crescut cu 155,3% în ultimii aproape cinci ani.

Din ianuarie 2021 până astăzi, creşterea este de 112,9%, din ianuarie 2022 avansul este de 28%, iar de la începutul acestui an evaluarea a scăzut cu 2,1%, potrivit unor calcule realizate de departamentul de analiză şi strategii de piaţă al Goldring pe baza evaluărilor oferite de acţiona­rul minoritar Fondul Proprietatea.

„Ultima evaluare a Hidroelectrica prezintă indicatori comparabili sau chiar mai reduşi în contrast cu mediana indicatorilor unor companii de referinţă din domeniul producţiei de energie regenerabilă şi care prezintă şi o producţie relevantă de energie hidro. În acelaşi timp, Hidroelectrica se remarcă atât prin marjele operaţionale mult mai ridicate în contrast cu cele ale eşantionului, dar şi prin ponderea energiei regenerabile din totalul energiei produse, de 100%, aspecte care pot contribui la atractivitatea companiei pe plan internaţional“, spune Claudiu Demian, analist al Goldring, pentru ZF. Spre comparaţie, alte companii mari cu profil similar listate deja pe Bursă au înregistrat creşteri mai mici decât cea a producătorului român.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO