Burse - Fonduri mutuale

Guvernul vinde 331.000 de tone de cupru cu 346 mil. euro

Guvernul a scos la licitaţie producţia totală pe şapte ani a Cupru Min Abrud

Guvernul a scos la licitaţie producţia totală pe şapte ani a Cupru Min Abrud

Autor: Adrian Cojocar

30.07.2013, 22:47 1848

Guvernul a schimbat strategia în ceea ce priveşte Cupru Min Abrud, care exploatează rezerve de cupru evaluate în prezent la 6 mld. dolari, şi a scos la licitaţie producţia totală pe şapte ani a companiei estimată la 331.000 de tone pentru o sumă minimă de 346 mil. euro.

Preţul actual al cuprului este de 6.900 de dolari/tonă. Guvernul aşteap­tă un avans de 40 mil. euro.

Decizia este neaşteptată având în vedere că în iunie statul spera la oferte de la investitori strategici pentru realizarea unor investiţii la Cupru Min prin asociere în participaţiune sau cooperare. Reprezentanţii Ministerului Econo­miei nu au putut fi contactaţi ieri pentru detalii.

Vânzarea producţiei Cupru Min prin licitaţie este menită să crească trans­parenţa companiei, până recent producţia fiind vândută prin negociere directă către firma Ronefer, deţinută de un fost director din cadrul Minis­terului Economiei, Maria Gherghe.

Schimbarea de strategie ridică însă semne de întrebare cu privire la procesul de restructurare al producătorului de cupru care ar putea fi mult întârziat. Contractul de vânzare ar putea afecta totodată o viitoare privatizare din cauză că investitorii potenţiali nu ar mai avea control asupra producţiei Cupru Min timp de mai mulţi ani.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO