Burse - Fonduri mutuale

Giorgi Shagidze îşi va continua mandatul de CEO şi Preşedinte al maib până la 31 decembrie 2025. În cazul unui IPO de succes, mandatul va fi prelungit cu încă un an

Giorgi Shagidze îşi va continua mandatul de CEO şi...

Autor: Tibi Oprea

22.02.2024, 14:15 202

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a anunţat că Giorgi Shagidze îşi va continua mandatul de CEO şi Preşedinte al Comitetului de Conducere al băncii până la 31 decembrie 2025. În cazul unui IPO de succes al băncii, mandatul va fi prelungit până la 31 decembrie 2026.

Decizia de a extinde mandatul lui Giorgi Shagidze urmează a fi supusă aprobărilor corespunzătoare. Se anticipează că o decizie de aprobare va fi luată în următoarele zile, asigurând o continuitate fluentă a managementului şi a dezvoltării strategice pentru maib.

„Este o onoare pentru mine să continui să conduc maib în această nouă etapă de transformare. Republica Moldova se află acum într-un moment critic, după decizia istorică a Consiliului European din decembrie anul trecut de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Fiind banca nr. 1 în ţară, vedem o oportunitate extraordinară, dar şi o responsabilitate, pentru maib, în acest parcurs de integrare. Fiecare angajat maib a fost esenţial pentru succesul pe care l-am obţinut şi sunt încântat de oportunitatea de a continua să conduc această echipă excepţională”, spune Giorgi Shagidze, CEO şi Preşedinte al Comitetului de Conducere al maib.

Din februarie 2021, când Giorgi Shagidze a preluat leadershipul băncii, maib a trecut printr-o transformare ambiţioasă, care a dus la creşterea cotei de piaţă pe toate segmentele de business, la creşterea performanţei financiare şi la triplarea numărului de utilizatori ai aplicaţiei mobile, consolidând poziţia băncii de lider incontestabil al sistemului bancar din Republica Moldova.

„După o primă fază de succes a transformării, ne-am axat pe o revizuire a priorităţilor strategice, inclusiv pe planurile noastre de a lista banca la o prestigioasă bursă de valori, precum şi de a explora căi de creştere complementare în digital banking. Alături de Giorgi ca CEO sunt încântat să mă angajez în această nouă etapă de dezvoltare a maib”, spune Vytautas Plunksnis, Preşedintele Consiliului băncii.

Maib a anunţat un profit net de 1,25 miliarde de lei moldoveneşti (63,6 mil. euro) în 2023, în creştere cu 10% faţă de anul anterior şi active totale de 52,3 miliarde MDL (2,7 mld. euro), în urcare cu 21%. Portofoliul de credite a ajuns la 8,5 miliarde MDL, în creştere cu 16%.

Banca avea la finele anului o cotă de piaţă de 34% din punct de vedere al activelor, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de anul precedent, iar pe zona de credite cota ajunge la 37,4%. Maib avea anul trecut 591.000 de clienţi, cu 37% mai mulţi faţă de 2022.

„Sunt încântat de oportunitatea de a-l păstra pe Giorgi în echipă şi de a continua, sub conducerea sa, agenda noastră de transformare. Maib a demonstrat rezultate cu adevărat spectaculoase în ultimii 3 ani şi ne propunem să menţinem această dinamică, continuând să creştem nivelul de performanţă pe măsură ce ne angajăm în această nouă etapă a dezvoltării noastre”, spune Vasile Tofan, Preşedintele Comitetului de nominalizare şi remunerare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO